IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:45 | 21 август 2022
Обновен: 18:41 | 5 май 2024

В сезона на чушкопеците: Кризата удари и пипера в Добруджа

Трудна година се очертава за зеленчукопроизводителите от района на Каварна

По материала работи: Слав Велев
В сезона на чушкопеците: Кризата удари и пипера в Добруджа

Кризата удари пипера и доматите в Добруджа точно преди началото на активни сезон на лютеницата и зимнините. Производителите от района на Каварна очакват трудна година заради нарасналите разходи, ниската изкупна цена и вноса на евтина продукция.

„Тази година е много по-различна от предишните, най-вече по отношение на разходите за производство и пазара. Разходите се увеличиха, а ние в момента продаваме на миналогодишните цени. По-скъпи са горивата, надниците, препаратите, водата“, коментира за Про Нюз Добрич Екатерина Кирчева, която отглежда 140 дка пипер и 80 дка домати в района на Каварна.

Зеленчукопроизводителите от района са най-ощетени в сравнение с колегите си от други региони на страната, тъй като ползват вода за напояване от сондажи. Отгоре на всичко от „Напоителни системи“ тази година вдигнали двойно цената на кубик вода.

„В началото на сезона беше обявена цена от 0.42 лв/куб. и бяхме спокойни, че долу-горе на тази с цена, на фона на останалата скъпотия, ще се справим. Те обаче вдигнаха цената на 0.84 лв за кубик вода. Не мога да кажа защо я вдигнаха. Вода имаме, но цената е смазваща. И като излезем на пазара с производители от Пловдивско, където цената е доста по-различна, много трудно се преборваме“, казва Кирчева.

Все още не може точно да се каже колко ще бъдат разходите за производство за декар, тъй като предстоят още третирания на растенията. Тази година е сушава и земеделците се борят с вредители. Вероятно обаче сумата ще излезе около 3 000 лв./дка.

По думите на Кирчева проблем с работната ръка няма, но надницата логично е по-висока – от 40 лв. миналата година сега е 50 лв.

Производителите на пипер се оплакват, че в момента изкупната цена е много ниска – 1.20 – 1.30 лв/кг, а някои продават зелен пипер и на 90 ст./кг.

„Пазарът е много динамичен – всеки ден е различно. В момента все още няма голямо търсене, но  някои колеги се притесняват и искат да дадат стоката на ниска цена, само и само да продадат, защото гледат, че пловдивският пипер е по-евтин. Но това не е решение – да свалиш цената и да вземеш някакви пари. Получава се едно надлъгване кой да сваля по-надолу цената. Тя може да се вдигне, ако се получи недостиг, но в момента няма търсене“, посочва Кирчева.

Другият проблем за родните зеленчукопроизводители е вносът на пипер и домати на ниски цени. „Пазарът е залят с турски, полски, гръцки домати, а нашият хубав, червен, кръгъл домат може да остане на полето. Преди около 20 дни имаше един недостиг, цената стигна до 3 лева на борсата за розов домат, а в момента е лев и нещо и пак трудно се изкупува“, казва производителката.

Тя смята, че на пазара цари хаос, отвсякъде влизат некачествени стоки, а никой не защитава българското производство. Според нея трябва да има някакъв контрол от страна на държавата. 

Реколтата е добра, но годината за производителите от региона ще бъде много трудна. Те се надяват на субсидиите по обвързаната подкрепа, надяват се да получат и средства от одобрената преди дни от ЕК държавна помощ от 426 милиона лева.

Коментари

Новини Варна