IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:00 | 30 август 2022
Обновен: 13:45 | 20 април 2024

"Булгаргаз" поиска не 6, а 17% увеличение на цената на газа

Прогнозната цена на синьото гориво ще е около 350 лева

По материала работи: Слав Велев
"Булгаргаз" поиска не 6, а 17% увеличение на цената на газа

Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз"/Кадър: БНТ

"Прогнозната цена на природния газ ще е около 350 лева, което е увеличение около 17 процента спрямо цената за август", заяви Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз", след заседанието на Комисията за енергийно и водно регулиране, предаде БНТ.

По думите ѝ това се дължи на увеличения борсов индекс.

"Булгаргаз" изпълнява договора към "Газпром" и всеки ден изпращаме заявки за доставки, получаваме потвърждение за нулеви количества за следващия ден, разговорите са на политическо ниво. На този етап дружеството изпълнява само сега съществуващия договор. Банкови преводи не могат да се правят", допълни Деница Златева.

Тя подчерта, че количествата за септември са осигурени.

 

"Октомври имаме общите месечни количества по договора с азерския доставчик, имаме цял танкер, който е осигурен от американския доставчик и допълнително има пуснат аукцион за остатъчните количества на "Газов Хъб Балкан", където се очаква конкурентна цена", добави Златева.

Тя поясни, че за ноември се обсъжда как да бъдат структурирани търговете - дали да бъдат месечни или за по-дълъг период.

"Важно е да се осигури отоплителният сезон, което означава доставки до края на април. По предварителни разчети към днешна дата се очаква цените да бъдат по-ниски от обявените за септември", каза още Деница Златева.

Вижте още в прякото включване на Николай Минков.

Коментари

Новини Варна