IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:45 | 1 септември 2022
Обновен: 17:05 | 22 април 2024

Бедствено положение... след печка, пералня, покъщнина в дълбоката дупка

Предполагат, че всички каверни под хребета са свързани помежду си и много бързо трябва да започне обследване на района

По материала работи: Слав Велев
Бедствено положение... след печка, пералня, покъщнина в дълбоката дупка

Димитър Илиев показва отвора на карстовата пещера в неговия имот/Снимка: 24 часа

Община Смолян обяви бедствено положение за кв. "Устово", ул. "Александър Стамболийски" в района на образувалия се карстов комин и за имоти в близост до него. Каверната се отваря в имота на Димитър Илиев, като засяга и част от имот, който е общинска собственост. Човекът се изумил, че в отвора са му изчезнали автомобилни двигатели, печка, пералня, прозорци, врати, съоръжения, агрегати. Илиев  изчислява  погълнатото имущество на 15 хил. лв., предаде "24 часа".

В заповедта на кмета Николай Мелемов се забранява достъпа да имота на Илиев и съседни на него близо до отвора, който е дълбок около 23 метра. Въвежда се временно ограничение на преминаването на хора и превозни средства в опасния район. Срокът започва да тече от 31 август и ще продължи докато бедствието бъде отстранено или до втора заповед, която го отменя.

Според геолога инж. Андрей Тахчийски пропадналата част е приблизително на площ 5-6 квадрата и тя една от множеството каверни по откоса на ул. “Тракия” в района от техникума по механотехника в Смолян до началото на кв. “Устово”. Инж. Тахчийски предполага, че всички каверни под хребета са свързани помежду си и много бързо трябва да започне обследване на района.

Спалеологът Марин Господинов се казва, че става въпрос за новообразувала се пещера, която е пропастна. Община Смолян се е обърнала към държавата за помощ за извършване на прецизно обследване.

Коментари

Новини Варна