IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
15:30 | 5 септември 2022
Обновен: 12:26 | 27 март 2024

Държавни служители и доброволци заедно се борят с щетите от бедствието (СНИМКИ)

Варненци закараха багери в Карловско, за да помагат в разчистването

По материала работи: Слав Велев
Държавни служители и доброволци заедно се борят с щетите от бедствието (СНИМКИ)

Снимки: МС

Повече от 70 специализирани машини и близо 850 служители на редица държавни институции, включително пожарната, армията, пътната агенция, горските стопанства, както и доброволци се включиха от началото до настоящия момент в преодоляването на последиците от наводнението в област Пловдив, където е обявено частично бедствено положение.

От вчера на терен работи техника на горското стопанство в Смолян, а рано тази сутрин към най-пострадалите села в района на Карлово бяха изпратени машини от „Автомагистрали“ ЕАД. Багери, самосвали, камиони, товарачни машини и резачки се използват от екипите, които разчистват пътища, речни корита, обществени сгради, къщи и дворове. Днес наличната техника в района на най-пострадалите села е вече двойно повече в сравнение с вчерашния ден. На мястото на бедствието дневно работят около 150 военни, 100 служители на други ведомства - Националното тол управление, Агенция „Пътна инфраструктура“, областните дирекции на МВР, на ГДПБЗН и др.

Създадена е организация и социалните служби ще съдействат на пострадалите от наводнението да подадат своите заявления за получаване на еднократната финансова помощ от държавата в нейния максимално допустим размер. На хората от най-тежко пострадалите села ще бъдат предоставени и пакети с хранителни продукти. След като бъдат подадени данни за щетите във Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, предстои комисията да излезе с решение каква част от наличните 35 млн. лв. във Фонда за бедствия ще бъдат отпуснати за възстановяването на региона.

Общинските служби „Земеделие“ приемат заявления за щети от земеделците, включително в почивните дни. Екипи на Напоителни системи са на терен, като е направен оглед на всички съоръжения по течението на реката. Извършва се и проверка за сечите в района.

Двама собственици на строителна фирма от Варна се включиха в разчистването на щетите от наводнението в карловското село Слатина, като закараха до там и фирмена техника. Калин Божков и съдружникът му, заедно с два мини багера, са на терен от тази сутрин, съобщи "Дарик".

„Разчистваме селото от наноси и разбития асфалт. Опитваме се да направим някакви насипи, по които да мине по-голямата техника. В момента в Слатина има много техника и се работи усилено. Има и много общи работници, дошли от цялата страна, но с лопати, кирки и търнокопи не става”, сподели Божков. Той добави, че селото е в много тежко състояние.

„Помагаме просто така, защото сме българи. Българите трябва да имат усещане, че трябва да си помагат един на друг, и никой не ги е забравил”, сподели още Божков.

В наводненото карловско село двамата варненци смятат да останат поне още ден-два. След това се прибират с техниката във Варна, където фирмата им има поръчки за изпълнение.

Коментари

Новини Варна