IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
08:45 | 6 септември 2022
Обновен: 19:38 | 22 април 2024

Премиерът от бедствието: Няма да оставим нито един човек без помощ (ВИДЕО)

Очакваме над 600 доброволци в пострадалите села днес, заяви кметът на Карлово

По материала работи: Слав Велев
Премиерът от бедствието: Няма да оставим нито един човек без помощ (ВИДЕО)

Служебният министър-председател Гълъб Донев в с. Каравелово/Кадър: БНТ

Няма да остане нито един човек, който да засегнат и да не бъде подпомогнат. Това заяви служебният министър-председател Гълъб Донев, който е на посещение в пострадалото от наводненията с. Каравелово, предаде БНТ.

"Всички институции, държавата, всички доброволци, които участват по възстановяване на щетите от бедствието, показват, че силата ни е да бъдем единни в усилията си да помогнем на всички пострадали граждани", каза още Донев.

Приливната вълна е нанесла огромни щети на инфраструктурата на съответните общини и на частните имоти на хората, като държавата от първия ден провежда спасителни действия и е нещо уникално, че няма отнет живот от това действие, коментира премиерът.

"Ще бъдат отпуснати средства, ще бъдат осигурени строителни материали, необходими за възстановяване на нанесените щети по домовете на хората. ще бъдат отпуснати диференцирано средства за това всеки един пострадал, всяко едно домакинство да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои плътно зад него", заяви Донев.

По думите на премиера изсичането на горите също е проблем но то не е берзазборно и не е причина за наводненията.

"Сечта не говори за някакви нарушения. Ако е имало сеч и тя е законна, не може да бъде причина за бедствието. виждате, мче тази дървесина, която е нанесена тук по моста, от реката и по деретата, е дървесина, която е изкоренена. Всички причини, които са довели до това бедстие, ще бъдат изяснени"

По-късо днес премиерът ще посети и другите две тежко засегнати села в Карловско - Богдан и Слатина.

Очаква се 600 доброволци да се притекат на помощ на пострадалите села в Карловско днес. Основната задача в трите села е реките отново да бъдат вкарани в старите си корита си и да бъдат създадени нови диги. Разчистват се и основните пътища в района. Това обясни в Каравелово кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

"Днес трябва да покажем, а и в дните и месеците нататък, че трябва да бъдем съединени не само на празници, а в трудни моменти. Днес очакваме над 600 доброволци, работи голямо количество техника. Ние сме под върхово напрежение, защото отстраняването на последиците няма да е еднократен акт за ден-два, чака ни упорита работа с месеци", каза пред БНТ кметът.

Доброволците ще помагат на хората да разчистят домовете си. Съборените дървета ще бъдат отстранени, нарязани и раздадени на населението.

"Ще работим здраво, можете да бъдете сигурни - ние сме на 24-часов режим", увери Емил Кабаиванов

На сайта на община Карлово има публикуван телефон, на който денонощно се приемат заявки и дарения, открита е и банкова сметка за дарения.

"Средствата, които се събират - до вчерашния ден бяха 50 000 лв. и продължават - ще бъдат основно за строителни материали, с които хората да си възстановят домовете и за закупуване на най-необходимото - храна, дрехи, одеяла", обясни Кабаиванов.

Има нужда от пакетирана храна, консерви и кухненско оборудване, освен това - легла, матраци, гардероби, шкафове, каза още Емил Кабаиванов. За момента има достатъчно питейна вода.

"300 български семейства бедстват и искам да призова нашите сънародници да се подготвим за по-дълго време, през което ще помагаме, защото кампанията не е еднодневна, едноседмична или едномесечна. През следващите месеци всички тези семейства ще имат нужда от нашата помощ", каза още той.

Коментари

Новини Варна