IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
09:15 | 9 септември 2022
Обновен: 11:29 | 27 март 2024

9 септември - датата, която разделя обществото

Днес е Световният ден на красотата

По материала работи: Слав Велев
9 септември - датата, която разделя обществото

Колаж: БСТ

9 септември е датата, която и до днес разделя обществото. В исторически план да припомним, че в нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев у нас, като на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от Народния съд са 2 730 души - министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци и учители.

Събитията от 9 септември 1944 г. все още не са получили единодушната оценка на историците. В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е народно въстание. Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението "социалистическа революция". След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като "военен преврат", а до преди това дата се честваше като Национален празник на България.

В световен план датата 9 септември е обявена за Световен ден на красотата, така че и ние ще присъединим към отбелязването именно на този празник, като Ви пожелаем да бъдете красиви не само визуално, но и душевно. Бъдете добри!

Коментари

Новини Варна