IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
08:45 | 13 септември 2022
Обновен: 00:38 | 14 май 2024

Днес празнуват програмистите

Църквата почита Св. свщмчк Корнилий стотник

По материала работи: Слав Велев
Днес празнуват програмистите

Днешният ден е обявен за професионален празник на програмистите по цял свят.  Отбелязва се на 256-тия ден от годината. Числото 256 е избрано, защото това е максималният брой стойности, които може да се кодират с един байт. Повече за професията на програмиста, която е една от най-желаните от младото поколение днес, ще говорим след 8 с Орлин Бобчев, който е едни от най-изявените IT специалисти у нас. 

13 септември е още празник на българските инженерни войски. Именно на тази дата, още през 1878 г., веднага след освобождението на България е създадена първата българска строева сапьорна рота.

Българската православна църква почита Св. свщмчк Корнилий стотник (Предпразненство на Въздвижение на Честния кръст).

Корнелий произхождал от знатен римски род и бил стотник от Италийския полк. Отначало бил езичник, но повярвал в Христа, след като бил удостоен да види ангел Божий и да получи послание свише - да намери ап. Петър и да изпълнява всяка негова заръка. Тогава Корнилий и цялото му семейство приели Свето кръщение от самия апостол Петър. Корнилий станал негов последовател и спътник. До края на живота си служил вярно на Бога.

В исторически план, днес се навършват 96 години от Септемврийското въстание –неуспешен бунт, организиран от Българската комунистическа партия под натиск от Коминтерна, като опит за сваляне на режима на Демократическия сговор, установен с Деветоюнския преврат.

На днешната дата, през 1996 г. в болница в САЩ, умира един от символите на съвременната музика - Тупак Шакур, който е разстрелян няколко дни по-рано пред казино в Лас Вегас. 23 години след неговата кончина 2Pac остава един от символите на рап културата, а неговите песни продължават да са част от музикалната програма на всички радиостанции в цял свят. 

Коментари

Новини Варна