IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
11:30 | 14 септември 2022
Обновен: 14:23 | 2 май 2024

Ако на дете му прилошее в час – телемост на медсестрата с болниците!

Звукова сигнализация ще алармира дежурните лекари

По материала работи: Слав Велев
Ако на дете му прилошее в час – телемост на медсестрата с болниците!

Директорката на 55-о училище в София Таня Панчева, Кристиян, който влезе в ролята на пациент, и министърът на образованието проф. Сашо Пенов и министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев при демонстрацията на проекта Снимка: 24 часа/Йордан Симеонов

Ако на дете му прилошее в час, болници ще консултират медсестрите и учители с телемост. Звукова сигнализация алармира дежурните лекари, че има повикване от училището. Те ще преценят дали да пратят линейка, да изпратят малкия при джипито или просто да се прибере у дома.

В пилотния проект за 3 месеца са включени четири столични училища - 25-о, 55-о, Втора английска гимназия и Професионалната гимназия по транспорт и енергетика “Хенри Форд”. Връзката засега е с Окръжна болница и “Пирогов”, предаде "24 часа".

Проектът “Училищна мрежа за телемедицина” беше представен вчера в 55-о СУ “Петко Каравелов” в София в присъствието на министрите на образованието и науката и на здравеопазването проф. Сашо Пенов и д-р Асен Меджидиев. Училището се свърза с дежурните в “Пирогов”. Демонстрационният “пациент” беше 4-класникът Кристиян Колев.

В рамките на трите месеца услугата е безплатна. По-нататък чрез мерките в плана за възстановяване и устойчивост ще се реши как да се продължи, за да се приложи в повече училища от цялата страна, обясни проф. Пенов.

Коментари

Новини Варна