IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:15 | 14 септември 2022
Обновен: 00:12 | 21 април 2024

След спирането на ТЕЦ "Марица 3" предстои ли енергийна криза и студ?

"Само в рамките на по-малко от 12 часа в Димитровград са регистрирани 8 превишения на нормите на серен диоксид", твърди екоминистърът

По материала работи: Слав Велев
След спирането на ТЕЦ "Марица 3" предстои ли енергийна криза и студ?

Кадър: Bulgaria ON AIR

Заради замърсяване на въздуха Здравната инспекция в Димитровград спря работата на ТЕЦ "Марица 3". Според разпоредбите на Европейската комисия, ако 24 пъти годишно уредите, които измерват на всеки час замърсяването на въздуха светнат в червено, Европа може да затвори цялата въглищна енергетика в България. От началото на годината до момента те са регистрирали 23 нарушения, предаде Bulgaria ON AIR.

Спирането на ТЕЦ "Марица 3" не може да разклати енергетиката на страната ни, тъй като мощността ѝ от 65 мегавата е незначителна. Нарушенията на централа обаче могат затворят целия сектор според европейското законодателство. Въпреки нарушенията на еконормите,  изключение, направено от Европейската комисия, е причината ТЕЦ-овете у нас все още да продължават да работят. 

"Имаме разрешение въглищните ни мощности да работят при определи екологични параметри, съгласувани с ЕК. Разрешено ни е 24 пъти в годината средночасовите норми да бъдат превишени", поясни енергийният министър Росен Христов.

Ако се стигне до затварянето на целия сектор, който произвежда 30% от енергията в страната, предстои криза. Възможно е и поскъпване на цените на електричеството. Ако това се случи, предстоят и солени финансови санкции от Европа. 

"Само в рамките на по-малко от 12 часа в Димитровград са регистрирани 8 превишения на нормите на серен диоксид", обобщи министърът на околната среда Росица Карамфилова.

В случай че ТЕЦ Марица 3 изпълни екологичните предписания, централата ще може да възобнови дейността си.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Коментари

Новини Варна