IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:30 | 18 септември 2022
Обновен: 02:10 | 26 март 2024

Адмирал Ефтимов: Всички се нуждаем от ново оръжие

България осигурява безопасността в Косово и Босна и Херцеговина

По материала работи: Слав Велев
Адмирал Ефтимов: Всички се нуждаем от ново оръжие

Адмирал Емил Ефтимов взе участие в годишната конференция на Военния комитет на НАТО в Талин, Естония/Снимка: MO

„Всички се нуждаем от придобиване на ново въоръжение и техника. С коопериране за съвместно придобиване на способности, да избегнем нежелана конкуренция между нас“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в изказването си на годишната конференция на Военния комитет на НАТО в Талин, Естония, цитиран от БГНЕС.

Пред началниците на отбраната на страните-членки на Алианса той изтъкна необходимостта от съвместно придобиване на въоръжение и техника като начин за избягване на оскъпяването и за постигане на по-добри условия и цена за закупуване. „Необходимо е да изградим механизъм за координация, съгласуване и не на последно място, поддържане на връзка с индустрията. Нашите отбранителни предприятия се нуждаят от дългосрочно прогнозиране, планиране и коопериране, за да могат да задоволят нарастващото търсене. Войната в Украйна показва нужди в критични области, които трябва да бъдат компенсирани в кратки срокове“, отбеляза началникът на отбраната.

В своето изказване на конференцията адмирал Ефтимов изтъкна също съществения принос на България към текущите мисии и операции, провеждани в региона на Западните Балкани като фактор за поддържане на обстановката по сигурността. Той отбеляза, че продължаващите ангажименти в съюзен формат са гаранция за повишаването на способностите на всички участващи български формирования. „Това неминуемо оказва позитивно влияние на силите за национална отбрана и постигането на оперативна съвместимост със страните-членки“, подчерта той. Началникът на отбраната посочи активното ни участие с личен състав в щабовете и подразделенията в операциите, осигуряващи безопасна и сигурна среда в Косово и Босна и Херцеговина.

В рамките на конференцията адмирал Емил Ефтимов проведе и двустранна среща със своя италиански колега адмирал Джузепе Драгоне. Той изказа благодарност за водещата роля, поета от Италия като рамкова държава на бойната група на наша територия. Адмирал Ефтимов отправи покана към адмирал Драгоне да присъства на официалната церемония по поемане на командването на групата, която ще се състои през октомври на учебен полигон „Ново село“.

Коментари

Новини Варна