IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
10:15 | 21 септември 2022
Обновен: 16:06 | 28 март 2024

Внимание! Измами с обяви за дърва из интернет. МВР-то излезе със съвети

Вижте как да разпознаем измамниците

По материала работи: Слав Велев
Внимание! Измами с обяви за дърва из интернет. МВР-то излезе със съвети

Снимка: Черно море/АРХИВ

От сектор „Измами“ към Главна дирекция „Национална полиция“ предупреждават гражданите да бъдат внимателни преди плащания за стоки или услуги по обяви в интернет, без значение дали са публикувани в социалните мрежи или в сайтове за продажба. 

Органите на реда обясняват, че можем да познаем евентуална измама, когато без да има подписан договор за покупко-продажба или са уредени документално всички детайли, ни искат пари за капаро или предварително поемане на транспортни разходи. Обикновено парите се превеждат чрез системите за бързи плащания или чрез пощенски запис.

Поводът за предупреждението е полицейска операция, провела се на 16 септември, при която са задържани трима мъже на 26, 21 и 23 години, криминално проявени. Те са свързани с измама с продажба на пелети, случила се на 8 август. Мъжете са арестувани в Русе. 

Измамата е осъществена чрез обява във фейсбук. От жертвата е искано изпращане на капаро чрез система за бързо плащане. Разследващите са установили, че единият задържан е публикувал и други обяви за продажба на изгодни цени -  на дърва за огрев, контейнери за живеене, олио, брашно, гаражни клетки и др. Другите двама изпълнявали ролята на сътрудници в схемата. Налични са данни за съпричастност към такъв тип измами в Кърджалийска, Пловдивска и Врачанска области. 

Коментари

Новини Варна