IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
12:20 | 25 септември 2022
Обновен: 11:00 | 25 април 2024

Донев събира Съвета по сигурността заради мобилизацията в Русия

Премиерът подчерта, че има риск за националната сигурност на България

По материала работи: Слав Велев
Донев събира Съвета по сигурността заради мобилизацията в Русия

Служебният премиер Гълъб Донев/Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Ще свикам Съвета по сигурността към министър-председателя следващата седмица, за да вземем конкретни решения и мерки и да сме готови за реакция. Това заяви пред БНР служебният премиер Гълъб Донев.

„Обявената частична мобилизация от президента на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са”, обясни той.

„Едно такова действие на Русия е недопустимо, още повече, че тя е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и би трябвало да спазва стриктно Устава на ООН и да не сплашва с военна сила, която и да било друга държава, което е пряко нарушаване на Устава на Организацията”, каза още Донев.

Служебният премиер подчерта отново, че риск за националната сигурност на България има, но „няма пряка военна заплаха до този момент”.

Коментари

Новини Варна