IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:20 | 25 септември 2022
Обновен: 06:54 | 9 декември 2022

Проверяват реките в цяла България

Действията са предприети по разпореждане на министъра на околната среда и водите

По материала работи: Слав Велев
Проверяват реките в цяла България

Четирите басейнови дирекции проверяват съоръженията и проводимостта на реки и водни басейни на територията на страната, които попадат в обхвата на отговорностите им, съобщиха от пресцентъра на МОСВ, цитирани от БГНЕС.

Проверките, включително на място, се извършват от експерти от дирекциите “Източнобеломорски район“, „Дунавски район”, “Черноморски район“ и “Западнобеломорски район”. Активните действия от страна на басейновите дирекции, вкл. прилагането на единен координиран подход, са предприети по разпореждане на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова и започнаха в средата на месеца. Целта им е идентифициране на потенциалните места, при които е необходимо да се предприемат действия, с оглед отговорните звена да предприемат превантивни мерки за предотвратяване на сериозни последствия от обилни валежи и настъпили аварийни ситуации.

След приключване на проверките, фокусът ще е насочен към последващия контрол, с който да се установи дали компетентните отговорни звена са изпълнили вече дадените от Басейновите дирекции предписания. В рамките на настоящите проверки е изискана и информация от общините за констатирани участъци с нарушена проводимост в съответната община. Анализират се и мерките, които се предприемат за осигуряване на проводимост на тези участъци от речните легла. При установяване на стари неизпълнени предписания ще бъдат прилагани административно-наказателни действия.

В момента се извършват проверки и с междуведомствени комисии на Областните управители за осигуряване на проводимостта на речните легла, преминаващи извън регулационните граници на населените места. Издават се предписания за установени проблемни участъци по тях, в териториалния обхват на дирекциите. Събраната информация ще бъде анализирана и ще се предприемат действия съобразно компетентностите на басейновите дирекции по Закона за водите. Ще бъдат уведомени институциите, които имат отношение към проблемите, свързани с проводимостта на реките.

Коментари

Новини Варна