IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
09:30 | 29 септември 2022
Обновен: 12:35 | 26 април 2024

Дядо, вдигната ли ти е пенсийката? Ако не знаеш отговора – виж и провери дали

Разпорежданията ще бъдат достъпни за хора, които имат персонален идентификационен код

По материала работи: Слав Велев
Дядо, вдигната ли ти е пенсийката? Ако не знаеш отговора – виж и провери дали

Разпорежданията за преизчислените от 1 октомври т.г. пенсии ще бъдат достъпни на страницата на Националния осигурителен институт (НОИ) на 3 октомври (понеделник). Това съобщиха от институцията.

Разпорежданията ще бъдат достъпни за хора, които имат персонален идентификационен код. Изплащането на пенсиите чрез пощенските клонове ще бъде в периода между 7 и 20 октомври.

Преводите на сумите за октомврийските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 октомври.

Около 700 хил. души се очаква да получат увеличение на пенсията с преизчислението от 1 октомври, въпреки че всички ще бъдат сметнати наново.

На преизчисляване от 01.10.2022 г. не подлежат пенсиите за трудова дейност, отпуснати с начална дата след 31.12.2021 г., както и пенсиите, несвързани с трудова дейност (социални пенсии за старост, социални пенсии за инвалидност, персонални пенсии и др.).

Преизчисляването се извършва служебно от Националния осигурителен институт (НОИ), поради което не е необходимо пенсионерите да подават заявления.

Предвидено е преизчисляването на пенсиите за трудова дейност, считано от 01.10.2022 г., да се извърши, като най-напред се определи размер на пенсията, относим към годината на отпускането ѝ (базов размер), след което той се увеличава за всяка календарна година, следваща годината на отпускането ѝ, с проценти, съгласно установеното в новоприетата преходна разпоредба на Кодекса за социално осигуряване. Нормата въвежда изключение за пенсиите, отпуснати с начална дата до 31.12.2007 г., вкл., като за тях се определя размер, относим към 2008 г., който се осъвременява с установените проценти за всяка  календарна година след 2007 г. Пенсиите се преизчисляват при съответното прилагане на разпоредбите на КСО, отнасящи се до определяне на размерите на различните по вид пенсии за трудова дейност.

Коментари

Новини Варна