IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
10:30 | 29 септември 2022
Обновен: 19:09 | 28 март 2024

МВР се самопрониза с признание: Не можем сами да спрем войната по пътищата!

Необходими са спешни законодателни промени, коментира главният секретар не ведомството

По материала работи: Слав Велев
МВР се самопрониза с признание: Не можем сами да спрем войната по пътищата!

Главният секретар на МВР Петър Тодоров/Снимка: БТА

Без законодателни промени МВР не може самостоятелно да се справи с безумието по пътищата. Трябва и комплекс от мерки за подобряване на подготовката на водачите и на състоянието на инфраструктурата. Това каза в Стралджа главният секретар на ведомството главен комисар Петър Тодоров, цитиран от БТА и БНР.

Той присъства на поклонението на загиналия полицай Генади Троев, който беше блъснат по време на работа от пиян шофьор.

"Най-важното е законова мярка, която да не разрешава на водачи, отказали проба за алкохол и наркотици, да им се размине. Такива установени шофьори трябва да имат ефективни присъди. Ако трябва да се предприемат и конфискации на автомобилите им. Тези мерки са подготвени като законова промяна заедно с Министерството на правосъдието. Очакваме следващото Народно събрание да се произнесе по тях", каза главен комисар Тодоров.

Той призова за законови промени, непозволяващи споразумения, условни присъди, глоби и пробации за шофьори, употребили алкохол и наркотици и предизвикали тежки произшествия със загинали. Трябва да има само ефективни присъди.

"Войната по пътищата, безумието, което ние се опитваме да спрем, плаща самата полиция с кръв. Не считам, че борбата е загубена. Просто показваме колко е тежка и неравностойна тази борба, ако се води от една институция", подчерта главният секретар на МВР

По думите му, без впрягане на усилията на всички отговорни институции "войната по пътищата" не може да бъде спряна. В страната има 60 - 70 критични пътни участъка с лоша инфраструктура и постоянни произшествия. Там също са необходими спешни мерки, посочи главният секретар на МВР.

"В спешен порядък засилваме присъствието, закупуваме още технически средства, но тази борба е комплекс от мерки. МВР и полицията не могат сами да се справят с това безумие, насажданото чувство за безнаказаност от години, несъбираемостта на глобите", каза още той.

По думите му, трябва да спре и непрекъснатото съкращаване на полицейски състав, тъй като недостигът на кадри е сериозен. "От 2009 г. насам са съкратени над 14 хил. души от личния състав - от 63 хиляди в момента е около 46 хиляди. Полицаи не достигат, както в малките населени места, така и в големите градове. Безумие е да има по два - три патрула в район със 100 хил. души население", каза Тодоров.

Колегите на загиналия 31-годишен полицай го изпратиха в последния му път с включени светлини и сирени на полицейските автомобили днес. Генади Троев е работил от пет години в системата на МВР. В родния му град Стралджа и в цялата община е обявен ден на траур.

От днес в МВР пък започва кампания за набиране на средства за подпомагане на семейството на загиналия полицай.

Коментари

Новини Варна