IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:45 | 3 октомври 2022
Обновен: 21:31 | 19 април 2024

Хиляди българи празнуват днес, църквата почита паметта на Св. Дионисий

3 октомври е определен за Европейски ден на птиците и за национален празник на Германия

По материала работи: Слав Велев
Хиляди българи празнуват днес, църквата почита паметта на Св. Дионисий

Днес православната църква почита паметта на Св. Дионисий. Имен ден днес празнуват Денис, Денислав и Денислава, а името Денис означава „Прослава на деня и светлината". Използвам повода да се обърна към всички именици с пожелания за много здраве и светлина в живота.

През есента започва бурната миграция на птиците към по-топлите места и това е поводът 3 октомври да бъде избран за Европейски ден на птиците. Тъжната статистика гласи, че в момента над 1200 вида птици са застрашени от изчезване. България е една от европейските страни с най-голямо биоразнообразие. У нас се срещат 429 вида птици . През територията на България минават две въздушни магистрали на прелетните птици: Виа Аристотелис (Задбалканския път) през долината на река Струма, Софийското поле и Искърското дефиле и Виа Понтика – един от главни маршрути на миграция на птиците от Европа към Африка,който върви над Странджа и по бреговата ивица на Черно море. Този маршрут следват много видове грабливи, водолюбиви и пойни птици, измежду които 78% от всички бели щъркели и цялата популация на розов пеликан в Европа, както и изключително редките видове царски орел, египетски и белоглав лешояд.

Основната цел на Европейския ден на птиците е да се привлече вниманието на хората и да се насочи към проблемите на защитата на местобитанията на перантите.

Днес е националният празник на Германия – Денят на германското единство, който се чества от 1990 г. насам. 3 октомври 1990 година дава на модерната история събитие, което се оказва ключово за световната икономика и политика в десетилетия. След 40-годишно разделение Германската демократическа република се присъединява към Федерална република Германия. Макар Берлинската стена да е срутена символично близо година по-рано - на 9 ноември 1989, новата обединена Германия трябва да измине дълъг път по обособяването на новата държавна система и унифицирането на администрацията, за да се превърне отново в една от водещите икономики не само в Европа, но и в света.

В исторически план днес се навършват 203 години от рождението на Евлогий Георгиев и 198 от това на неговия брат Христо - най-големите дарители в българската история.

По този повод днес са организирани редица тържества в родния им град Карлово.

Коментари

Новини Варна