IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:45 | 4 октомври 2022
Обновен: 16:02 | 24 април 2024

Днес е Международният ден за защита на животните

4 октомври е определен за професионален празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика у нас

По материала работи: Слав Велев
Днес е Международният ден за защита на животните

Дата 4 октомври е определена за Световен ден за защита правата на животните, по повод католическия празник Деня на свети Франциск, който се чества днес и който е бил покровител на животните. Това е денят, в който трябва да се сетим, че не сме сами на планетата и че всеки вид – от огромния слон до дребния охлюв - са еднакво важни и ценни за природата.

За никого не е тайна, че с всяка година измират все повече и повече различни биологични видове. Темповете на изчезването им непрекъснато растат. Печално, но факт. Според статистиката на WWF на всеки 60 минути безвъзвратно изчезват минимум 3 вида животни. За съжаление малко хора осъзнават последиците от безотговорното отношение към дивата природа. Обезпечавайки си комфортно съществуване, човекът се превърна в причина за гибелта на огромен брой представители на фауната.

В България Законът за защита на животните е в сила от 2008 година, но все още към тези, които издевателстват над животните, не се прилагат достатъчно строго мерките, предвидени в него.

Днес е професионалният празник на специалистите по компютърна техника, информационни технологии и автоматика у нас. От 2007 година 4-ти октомври се чества като Ден на информационното общество в България, по повод годишнина от рождението Джон Атанасов, чийто принос в развитието на компютърната техника е световно признат. На тази дата са родени и други велики българи, сред които и Димитър Талев, от чието рождение се навършват 126 години днес. 

4 октомври е и една от черните дати в нашата история. По време на трагичните събития през 1913 г. Западна Тракия е подложена на разорение и изтребление от турците, с мълчаливото съдействие на гръцкото население и гръцката армия. Най-големите безчинства са били извършени именно на 4 октомври, когато зверски са избити от турския башибозук над 1800 българи, предимно жени, деца и старци, прогонени от родните им места в Беломорска Тракия.

На 4 октомври 1957 г. вечерта Съветският съюз извежда в околоземна орбита „Спутник-1” - първия в света изкуствен спътник на планетата ни. Неочакваната новина разпалва "спътникова истерия" в САЩ и стартира Космическата надпревара – единствения положителен резултат в противопоставянето на двете световни свръхсили по време на Студената война, като изстрелването на спътника предизвиква нови политически, военни, технологични и научни събития.

Коментари

Новини Варна