IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
10:15 | 4 октомври 2022
Обновен: 13:27 | 29 март 2024

Навършават се 48 години от първата копка на АМ „Хемус“

За близо половин век е построена по-малко от половината на аутобана

По материала работи: Слав Велев
Навършават се 48 години от първата копка на АМ „Хемус“

На днешния 4 октомври се навършват 48 години от първата копка на автомагистрала „Хемус“. Строежът на аутобана официално започва през 1974 г., а началото дава тогавашният държавен ръководител Тодор Живков. Това става с подобаващо тържество в участъка между селата Яна и Йорданкино (последното днес се казва Елешница).

Десетилетие по-рано, през 1964 г., българското правителство взема решение за изграждане на автомагистрален пръстен, който да се състои от магистралите „Тракия“, „Хемус“ и „Черно море“. „Хемус” е предвидена да бъде най-дългата, като осигурява директна връзка между София и Варна. Кръстена е на древното име на Стара планина – Хемус, по протежението на която преминава.

Общата планирана дължина на автомагистралата е 426 км, което я прави най-дългата автомагистрала в България. За 48 години обаче са построени едва 179 км.

Тази седмица се очаква да бъде пусната в експлоатация 15-км отсечка от „Хемус“ между шуменското село Белокопитово и търговищкото Буховци, обяви преди дни служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков.

Коментари

АААААААААА ( преди 1 година )
Киро и Асен управляваха само няколко месеца и пак те са ви виновни. Как не разбирате, че ако не бяха крали 47 години, магистралата сега щеше да е готова. И на най-големите крадци не им стигнаха 12 години, та пак ги избрахте да крадат. Е няма да има магистрала с такива управници.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 3
опетков ( преди 1 година )
Ако не бяха простоКиро и най-вече Асенчо, ококореният плъх, щеше да има още 70км от Боаза до пътя Плевен-Ловеч. А и голям процент до Търново щеше да е готов. Сега ще чакаме петилетки още.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 1 rate up comment 2
Новини Варна