IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
15:15 | 11 октомври 2022
Обновен: 17:36 | 25 април 2024

Олиото ни е от евтин украински слънчоглед, пък цената не пада. Защо ли?

Отговаря Тодор Джиков, заместник-министър на земеделието

По материала работи: Слав Велев
Олиото ни е от евтин украински слънчоглед, пък цената не пада. Защо ли?

Колчество украинска пшеница е влязла у нас, какво е качеството на украинския слънчоглед, използван от родните маслобойни и защо не пада цената на олиото, след като преработвателите купуват по-евтина суровина? Горещата тема коментира пред "Стандарт" Тодор Джиков, заместник-министър на земеделието.

- Какво става с украинското зърно, което влиза у нас? Каква е истината?

- Истината е явна. Специално за пшеницата вносът е изключително малко количество - 8 000 тона и те са напуснали територията на страната ни почти веднага. По-сериозният проблем е слънчогледът, тъй като количеството, което е внесено тук, е доста сериозно - два пъти над вноса в предходни години. Това се дължи на ниската цена, на която продават украинските производители. Те продават на всяка цена. И това е една спекулативна цена, с която пазарът не може да се пребори.

Това, което имаме като информация, е, че е около 1000 лева за тон. Слънчогледът е борсова стока и в момента борсовата му цена е 1350 лева. В същото време в България се инвестира много сериозно в производствени мощности за преработка на слънчоглед. Което е добре за българската икономика и за България като държава. Защото това означава, че изнасяме не суровина, а готов продукт - олио.

Необходимостта и нуждите от суровини на практика са изключително сериозни и са два пъти и половината почти над производството в България. Така че внос ще има и трябва да има, тъй като самите предприятия трябва да задоволят нуждите си от суровини. Лошото е, че това става в един много къс хоризонт - в рамките на 5-6 месеца и времето, в което се внася, съвпадна с прибирането на реколтата на българските производители. И това означава, че се отразява и на цената, на която земеделците продават своята суровина.

В момента работим по осигуряване на възможност от Европейския съюз за разрешаване на държавна помощ за складиране. Визирайки мощностите за съхранение в България, които са около 15 милиона тона складови площи и наличието на свободен ресурс в момента около 8 милиона тона място, да предоставим финансова помощ за по-продължително съхраняване на суровината, произведена в България, за да може, когато дойде моментът да я потърсят преработвателите, тя отново да се качи на пазарните нива на цените. И така нашите земеделски производители да избегнат загуби.

- Какво е качеството на украинския слънчоглед? Чуха се какви ли не твърдения - че не е съхраняван правилно, че е гранясал и т.н.

- Ще използвам случая да заявя за пореден път пред българската общност, че това, което се говори за некачествена продукция, за липса на контрол, за неадекватно поведение от страна на българските власти, които контролират процеса и суровината - е плод на нечии болни фантазии. Няма нищо такова. Българската агенция по безопасност на храните, която отговаря за контрола на вноса в България, си върши прекрасно работата. Контролът е пълен по веригата внос-преработвател-износ-потребител, така че място за притеснение в момента няма.

Ако има, както в случая с пшеницата се хванаха доставки с наличието на вредители, тези количества бяха унищожени на мига. Така че абсолютно няма място за безпокойство, паника или страх. Контролът, който осъществяват държавните институции, е на изключително високо професионално ниво.

- Кога по-ниската цена на слънчогледа ще се отрази на цената на олиото в магазина?

- Това е икономически процес, който не зависи от нас.  Поевтиняването на суровината се отразява на крайния продукт, но имайте предвид, че в този процес има много компоненти, като цената на енергията, цената на труда и т.н. Те бележат ръст постоянно. Така че поевтиняването на суровината в момента може единствено и само да компенсира увеличаването на тока и производствените разходи. Затова не мога да прогнозирам пазара и цените на продукцията.

Коментари

Новини Варна