IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
12:00 | 12 октомври 2022
Обновен: 17:13 | 7 май 2024

Удостоверението за психотест за шофьорите в обществения превоз става безсрочно

Такова изследване досега се правеше на всеки 3 години

По материала работи: Слав Велев
Удостоверението за психотест за шофьорите в обществения превоз става безсрочно

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Удостоверението за психологическа годност на водачите, извършващи обществен превоз, става безсрочно. Само в определените в наредбата случаи ще бъде обезсилвано и издавано наново. Промяната е отразена в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 36, която бе подписана от вицепремиера и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, предаде Bulgaria ON AIR.

"С промяната на изискването на всеки 3 години професионалните водачи да преминават през психологическо изследване се премахва една административна тежест, която не води до значително повишаване на пътната безопасност, а само поражда предпоставки за нерегламентирани и корупционни практики. За сравнение установяване на психическата годност за боравене с огнестрелни оръжия се изисква при подновяване на разрешителното, на всеки 5 години", коментира министър Христо Алексиев. Той е категоричен, че подобно изискване няма в другите европейски държави, което поставя българските превозвачи и водачи в неблагоприятна позиция на европейския пазар.

Удостоверение за психологическа годност ще се изисква при постъпване на работа за водачите на таксиметрови автомобили, пътна помощ, превози за собствена сметка, обществен превоз на пътници или товари, както и за председателите на изпитните комисии.

В случай на загуба на правоспособност при отнети всички контролни точки - удостоверението за психологическа годност ще бъде обезсилвано и водачът ще трябва да премине ново изследване. Запазват се изискванията за психологическо изследване за лица, на които временно е отнето свидетелство за управление на МПС, тъй като е установено, че не отговарят на медицинските или психологическите изисквания, както и за водачите, които са лишени от право да управляват МПС при повторно установяване употреба на алкохол.

От 2013 г. срокът на валидност на свидетелствата за управление на МПС на водачи, притежаващи някоя от категориите С1, С, D1 или D, е намален от 10 на 5 години. По този начин всички водачи, извършващи обществен превоз, преминават медицински преглед преди подмяна на свидетелството си за управление на МПС. 

Още новини от България и света ще намерите на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна