IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:00 | 15 октомври 2022
Обновен: 03:25 | 25 април 2024

Отбелязваме Международния ден на белия бастун

15 октомври е определен и за Световен ден на чистите ръце

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме Международния ден на белия бастун

Днес светът отбелязва Международния ден на белия бастун. През 1921 г. Джеймс Бигс - фотограф от Бристол, Великобритания, ослепява след злополука. В района, в който живеел, имало силно пътно движение. За това той боядисал в бяло бастуна, който използвал за подпомагане на придвижването си. През 1930 година французойката Жили Дербемон предлага бастуните използвани от слепи хора да бъдат оцветени в бял цвят, за да се забелязват по-добре и белият цвят да бъде знак, символ на зрителен дефект. През следващата 1931 г. кметът на Париж реализира тази идея. Така същата година във Франция стартира национална програма за движение на незрящи хора. През 1943 г. в Пенсилвания, работещият във военна болница психолог Ричард Хувър изобретява дългия бял бастун, който се използва от незрящите до наши дни.

Днес белият бастун е приет като защитен знак в законите за уличното движение на всички страни в света. Признат е и като знак за тежко зрително увреждане и като символ за самостоятелността на хората без зрение.

Днес отбелязваме и Световния ден на чистите ръце. Този ден се чества от 2008 г., по инициатива на ООН. Основната цел на тази мащабна акция е да привлече вниманието на обществеността към таз най проста хигиенична процедура, която може да спаси живота на милиони хора.

Важно е да се знае, че мнозина не мият правилно ръцете си. Например изплакването на ръцете след ползване на тоалетна не върши работа. Те трябва поне 15 секунди да се обтриват със сапун по всички части на ръцете - длани, пръсти, нокти.

Коментари

Новини Варна