IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
16:15 | 15 октомври 2022
Обновен: 23:15 | 23 април 2024

Гешев: Хакерските атаки идват от Магнитогорск (ВИДЕО)

Обект на посегателство не е Президентството, а българската държава, заяви обвинител №1

По материала работи: Слав Велев
Гешев: Хакерските атаки идват от Магнитогорск (ВИДЕО)

Снимка и ВИДЕО: Фейсбук/Прокуратура на Република България - Пресцентър

Обект на атаката не е Президентството, а българската държава. Това е сериозен проблем. Той е очакван. Така главният прокурор Иван Гешев коментира хакерските атаки към български сайтове, предаде "NOVA".

На всички ни е ясно, че ние сме част от европейското семейство и защитаваме европейските ценности. След като сме ясно позиционирани в това отношение, е нормално  да има последствия. Ние ще си свършим работата да защитим българския национален интерес и този на евроатлантическите ни партньори. 

Атаките са направени от руския град Магнитогорск, добави обвинител №1.

Припомняме, че днес имаше няколко хакерски атаки към сайтове на правителството, както и към този на Президентството. Оттам съобщиха, че в нито един момент не е имало посегателство върху съдържанието на сайта, а само затрудняване на достъпа до него.

Според източници на "По света и у нас" всички проблеми са овладени бързо. Групата, атакувала сайтовете, се представя като руските хакери KILLNET.

“Българската прокуратура и българската държава не е сама в това”, категоричен бе Гешев.

Той определи случая като изключително сериозен за българската национална сигурност”. "В това няма политика. Това е ясен криминален случай, който засяга устоите на българската държава. Политическите причини и последвия не са обект на изясняване от българската прокуратура", каза още Гешев.

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че за установяването на произхода на хакерската атака се работи със специализиран софтуер. “Дали е едно лице, група или институции, ще установим в хода на нашето разследване. Надявам се да успеем да установим и конкретните лица, а не само мястото, откъдето е проведена атаката, за да дестабилизира нашата държава”, коментира Сарафов.

Това не е първата хакерска атака от Русия срещу България, каза още той.

Срокът за разследване на случая е два месеца. “Никой няма желание да не работи активно и да тупа топката”, заяви Гешев.

Коментари

Новини Варна