IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
08:30 | 16 октомври 2022
Обновен: 18:52 | 24 март 2024

Днес авиацията и българските Военновъздушни сили празнуват

16 октомври е обявен още за Международен ден на прехраната и Международен ден на анестезиолога

По материала работи: Слав Велев
Днес авиацията и българските Военновъздушни сили празнуват

Кадър и ВИДЕО: YouTube

Днес авиацията и българските Военновъздушни сили отбелязват своя празник. На този ден през 1912 г. пилотът Радул Милков - командир на Първо аеропланно отделение, и наблюдателят Продан Таракчиев превръщат самолета в бойна машина, като извършват първата в света бомбардировка от въздуха. Този полет е исторически, макар да продължава час и половина - освен бомбардиране на противника е осъществено и първото в света военновъздушно разузнаване.

Днес Българската армия заема 60-о място по боеспособност от общо 136 държави в престижната класация на специализирания сайт Global Firepower за 2018 година. Интересен факт е че страната ни се е изкачила със седем позиции спрямо предходната година, като е задминала държави като Белгия и Хърватия. Според публикуваните от сайта данни България разчита на 33 150 души под пагон. В списъка с бойната техника, осигуряваща военната мощ на страната ни, влизат 24 хеликоптера, 350 артилерийски оръдия, 100 зенитни комплекса, както и 4 фрегати, 3 корвета и 10 миненосеца на ВМС. За жалост обаче авициата ни е почти презимена, а сагата със закупуване на нови бойни самолети стана нескочаема.

Днес светът отбелязва Международния ден на прехраната. Чества се в над 150 страни, като България се включва през 2006 г. Въпреки, че нашата страна е бедна и доходите на голяма част от населението едва стигат за прехрана и да се покрият режийните, трябва да имаме предвид, че над един милиард души по света страдат от недохранване, което прави 15 % или една шеста от цялото човечество.

Храната е основен фактор за нормалното съществуване и развитие на човека, както физическо, така и психическо. Този ден е повод да се замислим над това какво е направено и какво трябва още да се направи, за да се реши един глобален проблем – да няма хора по земята, които гладуват, както и за качеството на храната, която консумираме. По този повод у нас, за втора поредна година се организира Национална седмица на достъпа на добра храна. Именно за качеството на храната, глада и затлъстяването, ще говорим и в един от модулите на днешното ни предаване.

На 16 октомври отбелязваме още Международния ден на анестезиолога (по повод на първата публична демонстрация за подаване на наркоза при операция, която е била извършена на тази дата още през 1846 г. Честит празник на всички анестезиолози!

Коментари

Новини Варна