IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
16:00 | 16 октомври 2022
Обновен: 16:59 | 25 април 2024

АЗП: Проектозаконът за личния фалит обслужва синдиците

От асоциацията настояват за преработка на Раздел III

По материала работи: Слав Велев
АЗП: Проектозаконът за личния фалит обслужва синдиците

Асоциацията за защита на потребителите направи подробен анализ на предложения от Министерството на правосъдието и Министерството на иновациите и растежа проектозакон за личния фалит. Основният извод е, че е нужна преработка на Раздел III, който третира възнагражденията на синдика. За това алармира Пейо Майорски, председател на Асоциация за защита на потребителите.

Според предложения проект на закон всеки добросъвестен длъжник (физическо лице), който е задлъжнял с повече от 10 минимални работни заплати и не може да ги върне повече от шест месеца, има право да задейства производство по несъстоятелност. Заложените обаче тарифи и възнагражденията на синдиците практически ще надхвърлят над половината от задължението в случай, че то е в размер на 10-11 минимални работни заплати.

В чл. 24 е посочено, че синдикът получава възнаграждение в размер на една минимална работна заплата при извършване на всяко едно от следните задължителни действия за откриване на производство по несъстоятелност:

1. съставяне списък на приетите вземания;

2. извършване на опис на имуществото и установяване на масата на несъстоятелността;

3. изготвяне и предлагане на план за погасяване на задълженията на длъжника;

4. изготвяне на сметка за разпределение.

До тук сметката показва, че длъжникът ще трябва да изплати на синдика 2840 лв. Отделно от това ал. 2 и 3 дават право на синдика да получи 5% от стойността на осребреното имущество и допълнително годишно възнаграждение в размер на една минимална работна заплата.

Ако приемем, че обявилото фалит лице има задължения в размер на 7810 лв., което е равно на 11 минимални работни заплати. То тогава 5% се изчисляват на 390,50 лв. Така елементарната сметка показва, че длъжникът ще трябва да плати на синдика за минимален дълг от 7810 лв. възнаграждение възлизащо на 3940,50 лв.

АЗП си дава сметка, че България е единствената страна в ЕС, в която няма законова регламентация за несъстоятелност на физическите лица. В годините назад този въпрос беше многократно използван от партиите за политически дивиденти. Крайно належащо е страната ни да приеме Закон за личиня фалит още повече, че е сред законодателните инициативи, за които България е поела ангажимент за изпълнение на Националния план за възстановяване и устойчивост. Но това не оправдава пропуски, които може да имат тежки последици за гражданите. АЗП ще внесе становище по законоустановения ред в рамките на общественото обсъждане. Заложените за длъжниците капани в предложения законопроект за личния фалит ще обезсмислят заложените в него цели.

Коментари

Новини Варна