IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
09:15 | 19 октомври 2022
Обновен: 23:20 | 26 април 2024

Честваме паметта на Св. Иван Рилски. Празнуват българските лекари и миньори

Днес отбелязваме и Националния ден на благотворителността

По материала работи: Слав Велев
Честваме паметта на Св. Иван Рилски. Празнуват българските лекари и миньори

На 19 октомври Православна църква почита паметта на всебългарския небесен покровител - преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Свети Иван Рилски Чудотворец е български духовник, най-известният български светец и отшелник, покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир в България - Рилския.

На днешния ден се отбелязва Денят на българския лекар. Той се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Св. Иван Рилски. Според преданието най-великият български светец е извършил много чудеса, както приживе, така и подир смъртта си. Именно заради това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На 19-ти октомври по традиция се връчва и отличието "Лекар на годината".

Св. Иван Рилски е покровител на миньорите и на днешната дата Перник отбелязва своя Ден на града.

Днес отбелязваме и Националния ден на благотворителността. Датата отбелязва значението на благотворителността в борбата с бедността – една социална епидемия, която дори и днес, в 21-ви век, продължава да разяжда всички държави по света, без значение какво е цялостното им икономическо и културно положение.

Този ден не е единственият в годината, в който трябва да се сетим, че можем да помогнем на друго човешко същество – той е просто повод да си напомним колко голям късмет имаме в сравнение с други, не толкова облагодетелствани от съдбата, и колко е важно да им подадем ръка в трудните моменти.

 

Коментари

Новини Варна