IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
16:47 | 19 октомври 2022
Обновен: 05:35 | 23 април 2024

На трети и четвърти опит: Депутатите не можаха да си изберат председател

Все по-смешно ще става, заяви от трибуната Вежди Рашидов. Продължават утре отначало

По материала работи: Слав Велев
На трети и четвърти опит: Депутатите не можаха да си изберат председател

Кадър: БНТ

48-ото Народно събрание не успя да избере председател на парламента след четири гласувания, създавайки безпрецедентна ситуация.

Четирима бяха първоначално номинираните за поста - Росен Желязков от ПГ на ГЕРБ-СДС, Никола Минчев от "Продължаваме промяната", Петър Петров от "Възраждане" и Кристиан Вигенин от "БСП за България". Такива останаха и накрая.

На първото гласуване никой от кандидатите не успя да събере подкрепа на мнозинството присъстващи в зала. Затова се стигна до балотаж между номинираните, получили най-много гласове - Росен Желязков и Никола Минчев. И при повторното гласуване никой от кандидатите не получи подкрепата на мнозинството.

След почивка и консултации депутатите започнаха отначало нова процедура по избор на председател на Народното събрание. При повторната процедура от ДПС предложиха своя номинация за председател на 48-ото Народно събрание в лицето на Йордан Цонев, а ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", "Възраждане" и "БСП за България" издигнаха повторно своите кандидати.

Последствие отново бяха предложени четирима кандидати:

Кристиян Вигенин: Кворум: 238; За: 38; Против: 35 Въздържали се: 173

Никола Минчев: Кворум: 238 За: 73 Против: 35  Въздържали се: 130

Петър Петров: Кворум: 239 За: 27 Против; 94 Въздържали се; 118

Росен Желязков: Кворум; 239 За 67 Против; 84 Въздържали се; 88

Второ гласуване:

Никола Минчев: Кворум: 239 За: 97 Против: 42 Въздържали: се 100

Росен Желязков: Кворум: 239 За: 67 Против: 87 Въздържали се: 85.

Все по-смешно ще става заяви от трибуната Вежди Рашидов и възкликна: Това е Параграф 22.

По предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ депутатите решиха да се разпуснат утре и да се съберат отново в 10 часа, за да продължат с избора на председател.

Стефан Янев предложи да се свика Председателски съвет, на който да се излезе с единна кандидатура.

"Сега получих SMS от големия български актьор Христо Мутафчиев, който ме пита: Вие луди ли сте? И казва, че хората тръгват със сопите към НС", заяви Вежди Рашидов от парламентарната трибуна и завърши, че утрото е по-мъдро от вечерта и прекъсна заседанието до утре в 10 часа.

 

Коментари

Новини Варна