IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
България
09:00 | 24 октомври 2022
Обновен: 21:53 | 27 март 2024

Голям празник е днес: Отдаваме почит към Божията майка

Празнуват българските нотариуси. 24 октомври е определен за Ден на ООН и Световен ден за борба с полиомиелита

По материала работи: Слав Велев
Голям празник е днес: Отдаваме почит към Божията майка

Голям празник честваме на днес! На 24 октомври отдаваме почит към Божията майка за безкрайните грижи за нас, почитайки чудотворната празнична икона „Всех скорбящих радость“. На свое заседание миналата 2018 г. Св. Синод на БПЦ, даде благословия днес във всички храмове в страната, да се отслужи молебен за болните деца с увреждания и определи днешния ден за Ден на молитва за децата с увреждания и техните семейства.

В световен мащаб, днешният 24 октомври е определен за Ден на ООН, по повод деня на създаването на Устава на Организацията на обединените нации през 1945 година. Празничните мероприятия в Деня включват срещи, събрания, дискусионни „кръгли маси”, изложби. Традиционно в залата на Генералната Асамблея се устройва международен концерт.  По инициатива на ООН на 24 октомври се провежда Световният ден на информацията за развитие.

24 октомври е още и Световен ден за борба с полиомиелита, познат повече, като детски паралич. Това е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората, предавано по фекално-орален път, като засяга предимно деца на възраст 1 до 5 години. Характеризира се с възпалителни изменения на сивото вещество на гръбначния мозък, вяли атрофични парализи, тежко протичане и висока смъртност.

На 24 октомври празнуват българските нотариуси, по повод годишнина от създаването на свободния Български нотариат. Честит празник на всички нотариуси с пожелания за професионализъм, достойнство, висок морал и отдаденост да утвърждават ролята на нотариуса, като безпристрастен и неподкупен гарант на правната сигурност и върховенството на закона.

У нас датата 24 октомври е определена още за Празник на град Разлог.

На 24 октомври 2019 г. Столична библиотека навършва 91 години от създаването си. По този повод тя предлага на всички софиянци и гости на столицата да станат част от редица събития, сред които и Ден на отворените врати, по време на който всички желаещи ще получат безплатни едногодишни читателски карти.

Коментари

Новини Варна