IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:00 | 27 октомври 2022
Обновен: 10:35 | 20 април 2024

Днес е Мишкин ден. Църквата почита Св. Нестор

27 октомври е обявен за Световен ден на ерготерапията

По материала работи: Слав Велев
Днес е Мишкин ден. Църквата почита Св. Нестор

Днес е Мишкин ден. На 27 октомври църквата почита Св. Нестор. Мишкин ден е народен празник с езически произход в чест на мишките, известен в цялата страна. Празнува се в деня на Св. Нестор.

За предпазване от мишки се извършват и съблюдават строго редица обреди и забрани, най-вече е забранено да се говори за мишки от жените. Жените не трябва да използват остри предмети ­ да режат с нож или с ножица, да плетат с куки и шият с игли, както и да месят хляб. В някои райони правят Мишкина сватба, като с този символичен магически акт се цели да се премахне опасността от вредните гризачи. Според нар. легенда мишките излезли от корема на един езичник, когото св. Нестор успял да победи при битка.

Днес имен ден празнуват всички с името Нестор. Честит празник!

27 октомври е обявен за Световен ден на ерготерапията. Ерготерапията осигурява възможност за максимална степен на самостоятелност и независимост на лица с физически, умствени и емоционални отклонения чрез развиване, възстановяване, поддържане или промяна в ежедневните им умения за самообслужване и трудова дейност. 

Коментари

Новини Варна