IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
15:45 | 27 октомври 2022
Обновен: 20:36 | 27 март 2024

23 г. затвор за изверг, изнасилил братовчедка си и я запалил

Преди това пробвал да я удуши

По материала работи: Слав Велев
23 г. затвор за изверг, изнасилил братовчедка си и я запалил

Разградският окръжен съд призна за виновен 26-годишния Н.Я. за това, че изнасилил своята непълнолетна братовчедка, причинил й множество тежки телесни повреди и опитал да я убие като я запали. Мъжът е предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в града като обвиняем за три престъпления: чл.116, ал.1, т.6, пр.З и пр.4, т. 8, пр.2 и т.12, пр.1, във връзка с чл.115, във връзка с чл.18, ал.1 от НК, чл. 152, ал. 3, т.5, във връзка с ал.2, т. 1, във връзка с ал.1, т.2 от НК и по чл. 330, ал. 2, т. 1 във връзка с ал.1 от НК.

За първото престъпление съдът постанови присъда „доживотен затвор“, която беше заменена на основание чл. 58 от НК с 23 години „лишаване от свобода“ при строг режим на изтърпяване, поради факта, че подсъдимият е пожелал съкратена съдебна процедура и е признал всички факти от обвинителния акт. По второто обвинение - за изнасилване на непълнолетното момиче, той беше осъден на 12 години „лишаване от свобода“, заменени с 8 години, след редуцирането. По третото обвинение - за палеж, той получи осъдителна присъда в размер на 9 години „лишаване от свобода“, намалена с една трета до 6 години „лишаване от свобода“.

След кумулирането на наложените наказания, съдът определи Н.Я. да търпи най–тежкото от тях, а именно 23 години „лишаване от свобода“ при строг режим. Уважен бе и предявеният граждански иск от потърпевшата на стойност 150 000 лева, като 26-годишният мъж ще трябва да заплати и сумата от 14 700 лева за нанесените материални щети при извършения от него палеж.

Престъплението подсъдимият извършил на 16 ноември 2021 година. Привечер той отишъл в дома на свои роднини, където живеела пострадалата непълнолетна. Целта на посещението му първоначално била друга. Но след като имал кратък спор с братовчедка си, той я нападнал. Ударил я няколко пъти с шамари и юмруци по лицето и врата, заплашил я, че ще я убие и я изнасилил. В опит да прикрие стореното, Н.Я. решил наистина да убие братовчедка си. Започнал да я души, докато тя изпаднала в безсъзнание, а той решил, че е мъртва. Преди да избяга подсъдимият запалил чаршафите на леглото на момичето и го оставил безпомощно.

Жертвата на 25-годишния тогава мъж била намерена от майка си малко по-късно същата вечер в тежко състояние. Момичето незабавно било отведено и настанено в болнично заведение със сериозни травми и изгаряния, в безсъзнание, като съществувала реална опасност за живота й. Лечението й продължило дълго, а възстановителните процедури и рехабилитация продължават и днес.

Присъдата на Разградския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна.

Коментари

Новини Варна