IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
10:15 | 28 октомври 2022
Обновен: 17:53 | 28 март 2024

"Дневникът е подправен" – бъгче! Комисия отсече: Изборите са истинни

Върху машините за гласуване няма опит за външна намеса

По материала работи: Слав Велев
"Дневникът е подправен" – бъгче! Комисия отсече: Изборите са истинни

Надписът "Дневникът е подправен", изписан на устройствата, не е в следствие от външна намеса, съобщиха от Министерството на електронното управление.

Експерти на Централната избирателна комисия (ЦИК), Министерство на електронното управление (МЕУ), Българския институт за стандартизация (БИС) и Българския институт по метрология (БИМ) сформираха работна група непосредствено след изборите на 2 октомври. Те трябваше да открият причините за изписване на надписа "Дневникът е подправен". Той бе видим при част от машините за гласуване в изборния ден. Експертите категорично установиха, че върху машините няма опит за външна намеса, предаде "Dir.bg".

Надписът "Дневникът е подправен" е доказателство, че защитата на софтуера на машините за гласуване е сработила, уточниха от МЕУ. "Дневникът е подправен" фигурира в каталога от грешки на софтуерния продукт, установени в процеса на удостоверяване на машините за гласуване, който извърши Министерство на електронното управление съвместно с Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология.

Надписът "Дневникът е подправен" е изписан само на седем от близо дванайсетте хиляди машини са гласуване. Причина за възникване на подобна грешка може да е разместване на флашките в слотовете на машината, дефектни флаш-памети, дефект в USB слотовете, неправилно изключване на машините по време на работа и др.

Причината за грешката, довела до изписването на екрана на машината за гласуване на "Дневникът е подправен", не е къде е добавено съобщението, а вероятно става въпрос за дефектни флашки.

По-рано този месец бившият министър на електронното управление и депутат от 48-ото Народно събрание Божидар Божанов, уточни пред БНР, че ако информацията на флашките се размине, тогава системата показва съобщение за грешка.

"Флашките са същите, които са използвани на изборите през миналата година, но колкото по-стари са, толкова по-вероятно е да има дефекти. Очаквано е, че на поредните избори ще започнат да се появяват такива дефекти", добави Божанов.

По думите му надписът "Дневникът е подправен" е бил заложен и преди, но сега се е появил заради разминаване на съдържанието на двете флашки.

Божидар Божанов обясни, че достъп до изходния код на машините за гласуване е имало осигурен на регистрирани членове на партии, коалиции и неправителствени организации.

"Аз бях там, но за съжаление бях единствен. Регистрираният представител на ГЕРБ не отиде. По-добре да се бяха възползвали от това право тогава, отколкото след изборите да хвърлят съмнения върху това как работят машините", каза той.

За да има достъп до кода и след изборите, са необходими промени в Изборния кодекс, уточни още тогава Божанов.

Коментари

Новини Варна