IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
16:45 | 28 октомври 2022
Обновен: 17:55 | 14 април 2024

Засякоха близо 7000 нарушения на трудовото законодателство по морето

865 от тях са за заплащането , 661 са на разпоредбите за разпределение на работното време

По материала работи: Слав Велев
Засякоха близо 7000 нарушения на трудовото законодателство по морето

6800 нарушения на трудовото законодателство са установени това лято при извършени 1480 проверки в обекти със сезонен характер в морските населени места. Това съобщиха от Главна инспекция по труда.

Сред акцентите на проверките в периода юни- септември традиционно са превенцията на недекларирания труд и контрола по спазване на разпоредбите за разпределение на работното време и заплащането на труда. Следи се и за законосъобразното наемане на граждани на трети държави и на непълнолетни лица, както и за осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

По заплащането на труда са констатирани 865 нарушения, а на разпоредбите за разпределение на работното време - 661. Установени да работят без трудов договор са 195 лица.

Проверките по морските курорти са установили 25 непълнолетни лица да полагат труд без разрешение от Инспекцията по труда. Наемането на непълнолетни  без издадено разрешение се квалифицира като престъпление, а при установени случаи се уведомява прокуратурата. 

Без разрешен достъп до пазара на труда в България са установени 73 лица – граждани на трети държави.

В резултат на контролната дейност са издадени 462 акта за установяване на административно нарушение.

Инспекцията по труда използва повода да напомни на работещите да подават сигнали, докато още са в трудови правоотношения, защото след прекратяването им е много трудно да им се съдейства. Освен това е добре сигналите да не бъдат анонимни, тъй като много често информацията в тях не е достатъчна за извършване на ефективна проверка, а няма обратна връзка за доуточняване. 

Коментари

Новини Варна