IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:00 | 5 ноември 2022
Обновен: 12:16 | 18 април 2024

Депутатите върнаха хартиените бюлетини на първо четене

Това стана след разпалени близо 4-часови дебати с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС БСП и един от "Български възход"

По материала работи: Слав Велев
Депутатите върнаха хартиените бюлетини на първо четене

На първо четене със 125 гласа "за" мнозинството в Народното събрание подкрепи връщане на хартиената бюлетина и в секции с над 300 избиратели, където се гласуваше машинно.

След разпалени близо 4-часови дебати с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС БСП и един глас от "Български възход" на първо четене се прокараха промените, внесени от левицата за смесено гласуване - гражданите да могат да избират да упражнят вота си с машина или с хартиена бюлетина.

Борислав Гуцанов от вносителите се аргументира: "Ние искаме българските граждани да могат да гласуват свободно по начина, по който те са преценили и да има истинност на вота“.

Любен Дилов от ГЕРБ попита какъв е мотивът за ограничаване начините на гласуване на гражданите: "Дайте им възможност по пощата, с гълъби, с боб, с царевица с димни сигнали - да гласуват както могат, нали насърчаваме избирателната активност! В момента какво правим - ние ограничаваме. Кажете ми в коя държава в Европа се гласува само с машини?"

А депутатът от ДПС Йордан Цонев, след като напомни, че движението е част от политическите сили, прокарали машинното гласуване, изтъкна: "И ние от ДПС никога не сме искали този тип машини, с които са гласува във Венецуела за Мадуро. Колкото пъти кажете "хартиената коалиция", толкова пъти ще получите "коалицията "Мадуро".

От "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане" категорично се противопоставиха на връщане на смесеното гласуване.

Като аргументи посочиха увеличаване на разходите и множество грешки в протоколите, които са констатирани преди въвеждането на масовото гласуване с машини.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров контрира твърдения за машинации при гласуването с машини: "Няма разминавания в гласовете заради машините. Да твърдите, че заради машинното гласуване имало проблеми с изборните резултати и нямало доверие, е абсолютно нелепо".

В обосновката на своя отрицателен вот Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" попита от трибуната на парламента: "Как ще обясните, когато протоколите също се манипулират и се пренаписват по десетки пъти, как ще обясните на българските граждани, когато техните гласове се пилеят с чували по улиците, как ще обясните на българските граждани - на тези български граждани, които са принуждавани да гласуват по определен начин“.

Депутатите отхвърлиха законопроекта на "Възраждане", който предвиждаше съставът на Централната избирателна комисия да отразява разпределението на мандатите след последните избори, както и въвеждане на видеонаблюдение във всички секции, задължително преброяване на талоните от машинното гласуване.

След прегласуване на първо четене - със 123 гласа "за" от "Продължаваме промяната", "Възраждане", БСП , "Демократична България" и "Български възход" беше подкрепен законопроектът на "Демократична България", който предвижда достъп до изходния код на софтуера на всички формации, прескочили 4-процентната бариера.

Всички парламентарни групи дадоха заявки за редица предложения за промени в Изборния кодекс между двете четения.

Коментари

Новини Варна