IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
14:30 | 5 ноември 2022
Обновен: 06:39 | 25 април 2024

Бум на новите селяни, заселват се край Пловдив

Най-голямо нарастване на населението има в община Родопи

По материала работи: Слав Велев
Бум на новите селяни, заселват се край Пловдив

Община Родопи е най-бързо разрастващата се община/Кадър: БНТ

Увеличават се хората, които избират да живеят в селата край Пловдив. Най-голямо нарастване на населението има в община Родопи. За последните три години новите жители са над 2500 души.

Има и бум на строителството, като общината е на второ място в България по абсолютен брой разрешителни за строеж, предаде БНТ.

Пет села край Пловдив привличат най-много нови жители. Това са Марково, Белащица, Браниполе, Първенец и Ягодово. Привлекателни за хората са по-ниските данъци, чистият въздух и близостта до големия град. Иван Гинчев се е завърнал от Германия и е избрал село Марково, за да живее и работи.

Община Родопи е най-бързо разрастващата се община в България. За 2020 година тя е на първо място по механичен прираст на населението, показват данните на НСИ. Тенденцията е към постоянно нарастване на населението.

"Марково е на първо място, като за период от три години около 900 човека са се регистрирали по настоящ адрес и още около 200 по постоянен адрес", заяви Павел Михайлов, кмет на община Родопи.

В селата се проектират и строят нови детски градини, защото преселилите се са предимно млади хора с по две или три деца.

Хората споделят още, че бизнесът на село се съчетава чудесно с традиционните занимания - плевене на градината и отглеждане на животни за подпомагане на домашния бюджет.

Коментари

Новини Варна