Варна 15°
fallback
България
08:45 | 8 ноември 2022
Обновен: 21:17 | 28 април 2024

Почитаме св. Архангел Михаил - пазителят на душите и борец против злото

Започват т.н. "Вълчи празници", празнуват и българските полицаи

По материала работи: Слав Велев

Днес почитаме паметта на свети Архангел Михаил - пазителят на душите и борец против злото. Това е вторият по значимост есенен празник за православната църква след Димитровден.

В българските вярвания Свети Рангел (както наричали Архангел Михаил) бил един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. По тази причина той е възприеман от населението като ангел на смъртта и оттук идва народното му название - душевадник.

На този празник се правят се общи трапези, в чест на светеца и се приготвя курбан. Жените приготвят обреден хляб, близък по пластика на фигурите до този за помен или погребение. От едно време се вярва, че именно след Архангеловден започват т.н. "Вълчи празници".

По традиция на 8 ноември българската национална полиция чества своя патронен празник. Професионален празник днес имат още месарите и колбасарите.

На 8 ноември имен ден честват стотици хиляди българи. Повод да почерпят днес имат вс. с имената: Ангел, Ангелина, Архангел, Гавраил, Емил, Емилия, Мила, Милан, Милен, Милена, Михаил, Михаела, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радка, Радко, Радослав, Радослава, Рангел, Рафаил, Руска, Руслан, Серафим и др. Честит празник на всички именици. Бъдете здрави, щастливи и успешни!

С курбан за здраве отбелязват Архангеловден в Горен чифлик

Храмов празник отбелязват на Архангеловден жителите на село Горен чифлик, общ. Долни чифлик. Традицията в селото да се прави курбан ще бъде спазена и тази година, когато църквата става на 140 години.

Малката стара църква в Горен чифлик се оживява на Архангеловден, когато местните християни влизат, за да запалят свещ и да измолят от  Свети Архангел Михаил здраве, плодородие и благополучие за цялото село, да живеят в мир и разбирателство, да не ги сполетяват бедствия и премеждия. В местното читалище архивите разказват, че преди години на днешния ден се е провеждал голям събор, който хората очаквали с нескрита радост. Измазвали къщите, подреждали дворовете, правили си нови дрехи, готвели вкусна храна. На събора пристигали всички роднини и приятели, за да направят заедно курбан за здраве. Прииждали и много търговци, имало циркови занимания, провеждали се борби, а на мегдана се пеели и предавали народни песни.

Автор на статията:
Слав Велев
църква празник имен ден днес полиция именици 2022 8 ноември Архангел Михаил
0 коментара
fallback
fallback