IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
17:00 | 8 ноември 2022
Обновен: 12:34 | 25 април 2024

Като едно време, комунистическото! Бананите гонят 4 левчета за Коледа

За една година поскъпнаха с 50%, а за последните седмици – с 12 на сто

По материала работи: Слав Велев
Като едно време, комунистическото! Бананите гонят 4 левчета за Коледа

С наближаването на коледните и новогодишни празници цената на бананите видимо се покачва и тази година вероятно ще посрещнем празниците с банани, които ще струват 4 лева килото.

В момента по стоковите тържища цената на бананите на едро почти е стигнала 3 лева – средната е 2,92 лв., докато само седмица по-рано беше 2,82 лв., а преди месец – 2,60 лв., т.е. от тогава досега са поскъпнали с 12%. През ноември миналата година те са стрували на борсите 2,02 лв., т.е. поскъпването само за една година е 50%.

В магазините вече рядко има промоции на банани и обикновено цената им е 3,30 лв., като дори в някои големи търговски вериги се продават и по 3,40 и дори 3,50 лв. За отбелязване е, че био бананите струват съвсем малко по-скъпо – 3,70, рядко 3,80 лв. за килограм.

В дните около коледните и новогодишните празници в България обикновено се консумират по около 160 тона банани, но е твърде възможно тази година количеството да е по-малко.

Обикновено винаги по това време на годината бананите поскъпват, но причината тази година увеличението на цената да е много голямо, е най-вече в поскъпналия транспорт. У нас бананите се внасят основно от Латинска Америка – най-много от Еквадор, но и от Коста Рика и Колумбия. Техният транспорт е много сложен, защото трябва да трае точно 21 дни, докато плодът узрее, за да придобие познатия жълт цвят. Контейнерните превози спрямо година по-рано са с около 50% по-скъпи.  

Портокалите, мандарините и лимоните също поскъпват последната седмица но не чак с толкова много. У нас портокали се внасят главно от Гърция, Турция и по-малко от Южна Африка, но тяхната цена по същото време миналата година бе само с около 8-10% по-ниска, отколкото е сега. С още по-малък процент са поскъпнали лимоните, които са само гръцки и турски.

През последната седмица по тържищата и борсите храните продължават да поскъпват плавно, което се дължи основно на поскъпването на оранжерийните домати и краставици. Тяхната цена само за една седмица се е вдигнала с десетина процента.

Коментари

Новини Варна