IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:45 | 9 ноември 2022
Обновен: 10:55 | 27 април 2024

BG просяци "държани в робство" в Швейцария, парите – превеждани у нас

Откриха български граждани, които са живеели в тежки битови условия

По материала работи: Слав Велев
BG просяци "държани в робство" в Швейцария, парите – превеждани у нас

Снимката е илюстративна/АРХИВ

При съвместна операция на следователи от Национална следствена служба, ГДБОП-МВР и съдебните власти на Конфедерация Швейцария бе пресечена дейността на организирана престъпна група за трафик на хора с цел просия. На 8 ноември на територията на община Луковит са извършени претърсвания и изземвания, свързани с документиране на престъпната дейност на групата, съобщи заместник-главният прокурор по разследването и директор на НСлС Борислав Сарафов, предаде Bulgaria ON AIR.

Български граждани са били принуждавани да извършват просия на територията на два града в Швейцария, като са "държани в робство" и са живеели в тежки битови условия. Жертвите на трафика на хора са от района на Луковит. 

"Тези хора са държали човешки същества в робство, за експлоатация за просия. Средствата, реализирани от тази просия, са се превеждали основно към България", каза Сарафов. Той изтъкна добрата съвместна работа между българските и швейцарските власти. 

Прокурор Александра Саркис от прокуратурата в Женева уточни, че разследването по случая е продължило 18 месеца. 

"Благодарни сме за помощта на българската страна, без чиято подкрепа нямаше да можем да пресечем дейността на престъпната група", каза пред журналисти Саркис. 

Тя уточни, че към момента са задържани шест лица, които след приключване на разследването, ще бъдат съдени в Швейцария. 

Коментари

Новини Варна