IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
16:15 | 9 ноември 2022
Обновен: 05:50 | 24 април 2024

Костадинов при Радев: Ще говорим за правителство с всеки, който разбира позициите ни (ВИДЕО)

Консултациите са важни, защото кризите вече не са на прага на дома ни, а са вътре, заяви президентът

По материала работи: Слав Велев
Костадинов при Радев: Ще говорим за правителство с всеки, който разбира позициите ни (ВИДЕО)

Държавният глава Румен Радев провежда консултации с представители на парламентарната група на "Възраждане".

"Консултациите са важни, защото кризите вече не са на прага на дома ни, а са вътре – социална, икономическа, война, повишен миграционен натиск. Затова ни е необходимо правителство, което да вземе решения с дългосрочен хоризонт и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство. Успоредно с това пред Народното събрание стоят и неотложни законотворчески дейности – приемането на бюджета, законите по Плана за възстановяване и устойчивост и попълването на ръководствата на органите с изтекъл мандат", заяви президентът Румен Радев, предаде БНТ.

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че от партията са готови за разговори с всички политически сили, които отговорят с разбиране на позициите на партията.

От "Възраждане" са готови да водят разговори и с ГЕРБ-СДС по първия мандат, но ще отстояват принципите си и искането за референдум за членството в еврозоната, а първата политическа сила в парламента вече е отказала среща по този въпрос, заяви Костадинов.

"Имаме воля и готов състав на кабинет. Ако се стигне до трети мандат, сме готови да го предложим, ако го предоставите на нас, разбира се", заяви Костадинов.

Президентът попита "Възраждане" дали смятат, че референдум за еврото би бил е легитимен, при положение, че вече сме поели ангажимент за присъединяването ни към еврозоната.

"Въпросът ще е за запазването на българския лев до достигането на 90% от средноевропейските доходи. Така ние не поставяме под въпрос приемането на еврото, засега, а времето, когато това да се направи. В самия Договор от Маастрихт е записано, че еврото трябва да се приеме тогава, когато икономиките са горе-долу на едно ниво, защото еврото е отрова за слабите икономики", каза Костадинов.

Президентът Румен Радев призова "Възраждане" по-скоро да следят как страната ни изпълнява Плана за приемане на еврото и Маастрихтските критерии, защото в момента те не се изпълняват.

"Виждам това като основна задача и на парламента, и на правителството, и на политическите сили - да се работи по най-добрия начин за постигането на по-добри икономически параметри", каза Радев.

Според изчисленията на "Възраждане" при сегашния темп на развитие на икономиката, България би достигнала средноевропейските доходи след 20 години.

Досега президентът проведе консултации с първата по численост парламентарна група, тази на ГЕРБ-СДС. Проведени бяха и разговори с "Продължаваме промяната", както и с парламентарната група на ДПС.

Радев даде заявка, че ще проведе процедурата докрай и ще даде достатъчно време на партиите, докато не изчерпат всички възможни варианти в търсене на консенсус за сформиране на правителство.

След приключване на кръга консултации, той ще пристъпи и към връчване на първи проучвателен мандат.

Коментари

Новини Варна