IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
13:15 | 12 ноември 2022
Обновен: 20:15 | 25 април 2024

Памет: Италианец издигна параклис на загиналите в Катуница момчета преди 11 г.

Те починаха при размириците, избухнали срещу своеволията на фамилията на цар Киро

По материала работи: Слав Велев
Памет: Италианец издигна параклис на загиналите в Катуница момчета преди 11 г.

Кадър: NOVA

11-години след трагедията в Катуница, при която загинаха двама млади мъже, италианец издигна параклис в тяхна памет. Храмът беше тържествено осветен днес от пловдивския митрополит Николай.

Жителите на Катуница ще могат вече да запалят свещичка и да се помолят за душите на Ангел Петров и Павел Толев. Двете момчета – тогава на 17 и 19 години, загинаха при размириците, избухнали срещу своеволията на фамилията на Кирил Рашков, известен като цар Киро. Местните хора, които трудно се отърсиха от преживения кошмар, останаха трогнати от жеста на един чужденец, който даде пример за човещина и съпричастност. Италианецът Микеле Санторели издигна параклис в памет на двете момчета, предаде NOVA.

„Да запомним децата, които за съжаление ги няма, и в същото време да обединим обществото. Да върнем младите хора в храмовете. Вярата да ги крепи, защото без вяра ще ни е по-трудно. Това, че аз съм католик, не означава, че аз не съм християнин. Това като цяло е една вяра и трябва винаги да вървим ръка за ръка”, каза бизнесменът Микеле Саторели. Самият той от 30-години живее в Катуница, където развива успешен бизнес. Познавал много добре двете загинали момчета, бил приятел с тях и семействата им.

Изграждането на параклиса започнало преди година и половина. Инициативата на Санторели веднага намерила подкрепа от местните жители. „Основните средства ги дари той, за което му благодаря от името на жителите на Катуница, от името на община Садово. Заслугата е и негова, и на останалите дарители, но основно е негова. Идеята е това място да го превърнем в място за отдих, място за размисъл. Идеята е да покажем на България, че трябва да пазим нашите деца”, заяви кметът на селото Красимир Юруков.

В Катуница, която никога няма да забрави и да прости, се надяват повече никога да няма загинали деца и опечалени родители. Местните вярват, че храмът, изграден в името на двете загинали деца, ще закриля цялото село.

Повече гледайте във видеото.

Коментари

Новини Варна