IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:15 | 17 ноември 2022
Обновен: 21:42 | 22 април 2024

Отбелязваме Световния ден на недоносените деца

17 ноември е обявен и за Международен ден на студентите

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме Световния ден на недоносените деца

На 17 ноември отбелязваме Световния ден на недоносените деца. Целта е да се насочи общественото внимание към проблема с преждевременното раждане.

Статистиката сочи, че едно на всеки 10 новородени се ражда недоносено. България също е част от тази статистика, като има региони, в които преждевременните раждания са над 17 %. Сред основните проблемите у нас е и липсата на достатъчно персонал в неонатологичните отделения.

17 ноември е обявен и за Международен ден на студентите. Отбелязва се ежегодно от 1941 г. в знак на уважение към чуждестранните студенти в университетите по света.

Датата е избрана през 1941 г. от Международния студентски съвет в знак на почит към смъртта на чешкия студент Ян Оплетал и други 9 студенти. На 17 ноември 1939 г. хитлеристки части атакуват Карловия университет в Прага след студентски демонстрации срещу смъртта на Оплетал и Германската окупация на страната. Жертва стават 9 студента, а други 1200 са изпратени в концентрационни лагери.

По-късно на същата дата студенти от Политехниката на Атина започват протест срещу военната хунта през 1973 г. Техният протест е смазан, а армията влиза с танкове в университета. Заради този протест денят е официален празник в Гърция и се отбелязва като Ден на гръцките студенти.

Пак на тази дата през 1989 г. отбелязването на деня с демонстрация в Прага дава началото на Нежната революция. Ето защо денят се чества в Чехия и Словакия и като Ден на борбата за свобода и демокрация.

Коментари

Новини Варна