IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
18:42 | 29 май 2015
Обновен: 20:58 | 20 април 2024

Деца ще учат предприемачество по предложение на Образователното министерство

Според зам. министър Николай Денков още в VI, VII и VIII клас учениците трябва да получат основни умения как да започнат собствен бизнес

По материала работи: Слав Велев
Деца ще учат предприемачество по предложение на Образователното министерство

Обучение по предприемачество да се въведе още в средното образование. Това предлага Министерството на образованието. По думите на заместник-министър Николай Денков, предприемачеството трябва да се учи още от VI, VII и VIII клас, съобщава "Дарик". Той посочи, че дисциплината може да се въведе или като отделен предмет, или да е част от някой от вече съществуващите предмети.
 

По думите на Николай Денков, предприемачеството трябва да се изучава от прогимназиален етап на обучение: „Още в училището възпитание ние предвиждаме на ниво прогимназиален клас да влезе отделен предмет, който да бъде свързан с предприемачеството, финансовата грамотност и други икономически знания и умения, с които децата да свикнат да боравят. Става дума за добре дефинирана програма, която ще бъде задължителна за всички деца. Остава да се уточни формата - дали това ще бъде отделен предмет, дали ще бъде разпръснат по няколко предмета.
 

Денков обясни какво ще учат прогимназистите: „Ще се започне с по-простите неща като финансовата грамотност - пари, лихви, спестявания. След което ще се развие в посока на по-глобално разбиране на икономически връзки и оттам каква е ролята на предприемачеството, на кредитите, на тези неща, които ви трябват, ако искате да се развиете в посоката на собствен бизнес".
 

Николай Денков посочи, че предприемачество ще се учи и във висшите училища, които нямат икономическа насоченост: „В сферата на висшето образование да вкараме както чрез законовите възможности, предстоящите промени в закона за висшето образование - не тези, които вече са в Комисията на Народното събрание, а тези, които предстои да подготвим през следващите няколко месеца, да заложим изисквания висшите училища да вкарат в учебните си планове и програми такива курсове и такъв тип обучение. Ние ще оценяваме и кариерните центрове и ще свържем финансирането на висшите училища и професионалната ориентация във висшето образование чрез оценка на работата".

Коментари

Новини Варна