IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
09:45 | 29 ноември 2022
Обновен: 11:37 | 28 март 2024

Никулден идва и от БАБХ поеха по тържища и магазини. Дебнат за шараните

Вижте съветите на инспекторите как да разпознаем прясната риба

По материала работи: Слав Велев
Никулден идва и от БАБХ поеха по тържища и магазини. Дебнат за шараните

Снимката е илюстративна: Черно море/АРХИВ

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва засилени проверки във връзка с предстоящия празник Никулден. От днес, 28.11., до 06.12.2022 г. вкл., ще се проверяват обектите за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно, пазари и борси.

По време на проверките ще се следи за наличие на документи за произход и безопасност на рибата, спазване на сроковете и условията на съхранение, съответствие с изискванията за етикетиране, както и за наличието на лични предпазни средства и дезинфектанти.

Контролните органи ще обърнат специално внимание на продажбата на риба и рибни продукти на нерегламентирани места и от нерегистрирани търговци.

Съвети към потребителите за закупуване на прясна риба

Върху повърхността на прясната риба трябва да има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят, а очите – бистри. При натискане с пръст върху рибата, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

БАБХ призовава потребителите да купуват риба само от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

При съмнения за нередности, гражданите могат да подадат онлайн сигнал през сайта на БАБХ или на горещия телефон 0700 122 99.

Коментари

Новини Варна