IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
13:30 | 2 декември 2022
Обновен: 02:58 | 20 април 2024

Народният театър - драми без край: Обиди, подписи, бръснати глави и... Инат!

"Защо културният министър запали война срещу Народния театър, отговорът е в неговите ръце", отговори Васил Василев

По материала работи: Слав Велев
Народният театър - драми без край: Обиди, подписи, бръснати глави и... Инат!

Кадър: Bulgaria ON AIR

Има основания за уволнение на директора на Народния театър, но трябва да се изчака разпоредената проверка. Това заяви министърът на културата Велислав Минеков. От няколко дни Валери Йорданов и актрисата Албена Колева събират подписи в подкрепа на Александър Морфов. А днес се оказва, че има и друга подписка - в подкрепа на директора на театъра.

В емоционално видеообръщение актьорът Валери Йорданов обръсна главата си в знак на протест. Той и част от колегите му искат оставката на директора на Народен театър "Иван Вазов". Йорданов заяви и че се страхува за живота си, като визира инцидент по време на представлението "Хъшове", предаде "Bulgaria ON AIR".

"Аз искам оставката на Васил Василев, защото той провежда разговори лице в лице и се държи като човек, както каза и Албена Колева, като че ли е купил Народния театър, но който и да е театър не може да купуваш", посочи Валери Йорданов.

Министърът на културата Велислав Минеков обяви случващото се в Народния театър като абсолютно безобразие, за което е отговорен директорът Васил Василев.

"Ако този директор не извади сам себе си от блатото, мога да ви обещая, че блатото ще бъде пресушено. Поисках информация за договори с външни фирми, външни услуги и външно финансиране и съвсем официално получих отказ, а това е достатъчен повод за крайна дисциплинарна мярка", заяви Минеков.

А според директора на театъра, разединението в институцията идва от министъра на културата.

"Към днешна дата аз изпълнявам стриктно програмата, която съм защитил, програмата за развитие на Народен театър "Иван Вазов", а чия програма изпълнява служебният министър на културата и защо запали война срещу Народния театър, отговорът е в неговите ръце", каза Васил Василев.

Разделение в театъра има, а това се вижда ясно и от отвореното писмо на 47 от актьорите, които подкрепят директора Васил Василев. Христо Мутафчиев е един от тях. За него най-важното е обстановката в театъра да е спокойна, за да може актьорите да си вършат работата.

"Колегите са направили тази подписка, защото от самото встъпване в длъжност на директора една голяма част от концепцията си я е изпълнил, както и заплатите, които са вече на едно друго равнище, на каквото трябва да бъдат", коментира Христо Мутафчиев.

До скандала в театъра се стигна, след като режисьорът Александър Морфов надраска с надписи "ДПС" вратата на пиара на институцията - Велислава Кръстева. Причина за реакцията му е появата ѝ на изборите с Ахмед Доган.

От началото на скандала оставки са подали Захари Карабашлиев и режисьорът Явор Гърдев.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Коментари

Новини Варна