IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
09:00 | 6 декември 2022
Обновен: 17:51 | 19 април 2024

Никулден е! Празнуват хиляди именици, моряци, рибари и банкери

Днес запалват светлините на коледната елха във Варна

По материала работи: Слав Велев
Никулден е! Празнуват хиляди именици, моряци, рибари и банкери

На 6 декември празнуваме Никулден, в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода.

В православната вяра на българите светецът Николай Мирликийски, чието име означава "Побеждаващ", се почита като патрон на моряците, рибарите, банкерите и търговците.

Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран, тъй като според поверието шаранът е "слуга на Св. Никола".

Ето и някой интересни факти:

Когато се приготвя рибата, люспите не бива да се търкалят по земята и никой не бива да стъпва по тях, за да не го сполети беда. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие. Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст, възрастните жени пришиват на шаплките на децата, за да ги пази от зли сили и уроки. В деня на свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

Според легендата свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител още на банкерите и търговците. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си. Но гледал тези, на които правел благодеяния, да не разберат откъде идват те.

В народната представа Свети Никола носи първият сняг - разтърсва дългата си бяла брада и от нея се изсипват първите снежинки. Ако на Никулден се появи скреж, това е добре за зърнените култури.

След 44-годишно прекъсване през 1992 г. Асоциацията на търговските банки и Българската народна банка възстановяват традицията църковният празник Никулден да се отбелязва и като празник на банките и банкерите у нас.

Свети Никола се смята още покровител на семейството и рода, пазител на дома, имота и стоката.

Днес е празник и на градовете Бургас и Симеоновград, като в Бургас денят е обявен за неучебен. Честит празник на вички, които почитат Деня на Св. Николай Мираклийски, като свой празник!

Светлините на градската коледна елха във Варна ще светнат от 18 ч. на площад „Независимост“ днес. Тази година в украсата на 12-метровото живо дърво са използвани над 23 000 енергоспестяващи светодиоди и нов триизмерен връх.

По традиция празникът ще започне с детски концерт, в който участие ще вземат вокална формация „Бънджи сингърс“, балетно студио „Звездна дъга“, Варненската айкидо академия, формацията за акробатичен рок "Стар денс", школата по танци „Ели денс“, хип хоп танцовата формация „Rio сrew”, вокалното студио „Ейнджъл войсес”, певицата Мирела Драгиева, балет „Мелади” и детският танцов състав при ОУ „Св. Патриарх Евтимий“. Кулминация на тържеството ще бъде празничната заря. Организатор на събитието е дирекция "Култура и духовно развитие" към Община Варна. 

Коментари

Новини Варна