IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
10:15 | 7 декември 2022
Обновен: 15:37 | 27 март 2024

7 декември е черна дата: Пагубни земетресения разтърсват България и Армения

Днес отдаваме почит към загиналите хора в Стражица и Спитак

По материала работи: Слав Велев
7 декември е черна дата: Пагубни земетресения разтърсват България и Армения

След трус от 5,7 по Рихтер загиват трима, 80 са ранени, а 80% от жилищата в Стражица остават необитаеми/Снимка: 24 часа/АРХИВ

На днешната дата става едно от най-катастрофалните земетресения в съвременната история на България. Стражица винаги ще помни неделният следобед на 7 декември 1986 г. Тогава в 16 часа и 17 минути, градчето е разлюляно от силно земетресение. 5,7 по Рихтер събаря хиляди сгради и преобръща живота на 2550 семейства от общината. Загиват трима, 80 са ранени, а 80% от жилищата в Стражица остават необитаеми. Хиляди семейства са принудени да живеят във фургони с години.

Това е най-силното земетресение в България след катастрофалната двойка земетресения през април 1928 година – чирпанското земетресение на 14 април 1928 г. и Пловдивско-Поповишкото на 18 април 1928 г.

Само 2 години след земетресението в Стражица, в 11:41 на 7 декември 1988, земетресение с магнитуд 7,2 разтърсва Армения, тогава част от Съветския съюз. В резултат на труса град Спитак е почти напълно разрушен, щети има и в други градове, както и в селата в региона. Общият брой на жертвите е около 25 000 души.

Земетресението нанася тежки поражения, като са разрушени много училища и болници. Това, заедно с ниските зимни температури и неадекватната реакция на администрацията, затруднява хуманитарните и възстановителни работи непосредствено след земетресението.

Арменското земетресение се превръща в един от символичните моменти на либерализацията в Съветския съюз, като става първото бедствие, при което съветското правителство допуска чужди спасителни и хуманитарни екипи да се включат във възстановителните работи.

Днес, датата 7 декември е обявена за ден на почит в памет на жертвите от земетресението.

Коментари

Новини Варна