IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
09:40 | 11 декември 2022
Обновен: 17:18 | 25 март 2024

Отбелязваме Световния ден на планините

Днес е още Световният ден на тангото

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме Световния ден на планините

На 11 декември се отбелязва Световният ден на планините, по инициатива на Генералната асамблея на ООН, като целта е да се фокусира вниманието към проблемите на развитието на планинските райони и необходимостта от оказване на помощ на хората, живеещи в планините. Интересен факт е че планините заемат почти една четвърт от сушата и са източник на средства за съществуване на почти 12% от населението на планетата.

Днес е още Световният ден на тангото. Огненият танц възниква през втората половина на XIX век в средите на простолюдието в Буенос Айрес, Аржентина и Монтевидео, Уругвай. С течение на времето и с усъвършенстването си добива по-висок социален статус и огромна популярност на няколко континента. Произходът на думата танго е неясен. Съществуват няколко предположения: Място, където се доят кравите или се продава мляко, както и място, където са събирали тъмнокожите преди да ги натоварят по корабите, като роби. Там те, въпреки злощастната си участ, често пеели и танцували. Днес тангото е разпространено по цял свят, а клубовете и събиранията, на които се танцува, се наричат милонга.

Коментари

Новини Варна