IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
11:30 | 15 декември 2022
Обновен: 23:36 | 19 април 2024

Радев каза от Брюксел кога влизаме в Шенген (ВИДЕО)

Президентът участва в Европейския съвет

По материала работи: Слав Велев
Радев каза от Брюксел кога влизаме в Шенген (ВИДЕО)

Кадър и ВИДЕО: БНТ

"България ще влезе следващата година в Шенген, работейки с Нидерландия и Австрия. И на този съвет ще повдигнем темата с президента на Румъния", заяви президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет, предаде БНТ.

По думите му това е важно за развитието на страната, за европейското бъдеще на България, за възхода на българската икономика, за стандарта и качеството на живот в България. Влизането в Шенген означава моментално да се премахнат огромните опашки по границата ни с Гърция и Румъния, ще има и положителен ефект върху туризма, допълни Румен Радев.

Според президента влизането на България в Шенген означава по-голям приток на чуждестранни инвестиции в страната ни.

"Това е борба за нашето достойнство. За първи път България получава таква подкрепа от всички държави членки и от всички европейски институции. Оценяват се всичките ни усилия за охрана на общата граница, за борбата с нелегалния трафик на мигранти, с вторичната миграция, ние разкриваме все повече нелегалните мрежи - транснационални и вътрешни. Трябва да помогнем Нидерландия и Австрия да решат вътрешнополитическите си проблеми", добави държавният глава.

Той поясни, че България призовава за ангажиране с ясни времеви срокове и много точни критерии.

"България е изпълнила всички технически критерии, все още има претенции от страна на Нидерландия и Австрия. На път сме да постигнем точен срок за приемането на България в Шенген, който да бъде необратим. Догодина България ще се присъедини към Шенген категорично. Румъния осъзнава, че най-добрата стратегия е двете страни да вървим заедно", каза още Румен Радев.

Сред темите на дискусиите на европейските лидери се очаква да бъдат справянето с последиците от енергийната и икономическата криза в Европа, войната в Украйна, сигурност и отбрана, Южното съседство, външни работи.

Коментари

Новини Варна