IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
17:00 | 18 декември 2022
Обновен: 14:49 | 4 май 2024

Работите по празниците? Вижте колко трябва да Ви платят

Дежурните взимат двойно

По материала работи: Слав Велев
Работите по празниците? Вижте колко трябва да Ви платят

Снимка: iStock

Работите по Коледа и Нова! А плащат ли Ви повече? Вижте как трябва да са се заплаща за този извънреден труд или задължителното дежурство.

За работа на официалните празнични дни – 24, 25 и 26 декември, както и 1 януари, работодателят е длъжен да плати на дежурните си служители дневна надница – в минимум двоен размер.

Останалите дни са почивни, и за тях допълнително се плаща извънредният труд – в размер на 75%.

За работещите по трудов договор на ненормиран работен ден работата в празничен, почивен или неприсъствен ден винаги е извънреден труд. Извънреден в тези дни е и трудът за работещите при подневно отчитане на работното време. В тези случаи работодателят трябва да възложи работата с нарочна заповед за извънреден труд, издадена поне 24 часа по-рано, с която работникът да е запознат срещу подпис, припомнят от Главната инспекция по труда.

Ако работодателят е въвел сумирано отчитане на работното време, трудът в празничните и работни дни, положен по график, не е извънреден и не се заплаща с увеличение. В този случай работниците имат право на по-висока надница само за работата си през дните на официален празник, която трябва да е минимум двойна.

„Ако работим по график, се заплаща двоен размер на възнаграждението. Ако трудът е извънреден – надницата достига четворен размер. Извънреден труд полагат работещите при ненормиран работен и подневно отчитане на работното време, като извънредният труд се полага с нарочна заповед от работодателя“, уточни пред bTV Ваня Джупанова от ГИТ.

Тази година почивните дни за коледните празници са от Бъдни вечер в събота – 24 декември – до сряда – 28 декември включително. А за Нова година са почивни 1 и 2 януари.

Коментари

Новини Варна