IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
16:54 | 25 август 2014
Обновен: 12:19 | 25 май 2024

Скъсана язовирна стена наводнила Мизия

Скъсана язовирна стена наводнила Мизия

По материала работи: Борис Проданов
Скъсана язовирна стена наводнила Мизия

Проверката на 39 язовира по поречието на река Скът във Врачанско установи частични нарушения в стената само на един язовир. Има частични разрушения на стената на борованския язовир "Стубля". Язовирът е в средата на каскада от пет водоема, които се събират в по-големия язовир "Братковец", който е в добро състояние.
Прокурорското разследване на причините за бедствието в района показва още, че коритото на река Скът край бедстващото село Крушовица не е почистено от растителност. Като доказателство е взето предвид и становище от 2000-а, според което река Скът е потенциално опасна и може да предизвика наводнения.
Разследването бе започнато след предварителна проверка от Районната прокуратура в Оряхово, която се самосезира след като бедствието засегна над 80 на сто от територията на Мизия. В хода на досъдебното производство предстои да бъде назначена комплексна експертиза, която да събере и анализира данните за валежите, състоянието на почвите, язовирите, коритото на река Скът, корекциите по поречието й, както и всички други обстоятелства, причинили в началото на месеца бедствието в Борован, Бяла Слатина и Мизия.
На 2 август вечерта невиждана водна стихия заля Мизия, наводни стотици и разруши десетки къщи и причини смъртта на двама души. Много от хората с дни нямаха достъп до жилищата си, а реколтата на земеделските производители в района беше изцяло съсипана. Въпреки първоначалната информация, идваща от институциите, че единствено преливането на река Скът е причинило водния ад, жителите на Мизия бяха убедени, че случилото се е заради скъсана язовирна стена.
Според доклад, още през май месец се е знаело за проблеми с язоворите във Врачанска област. Първоначалната проверка на техническото състояние на 23 потенциално опасни язовира, както и на 3 участъка на защитени диги по реките Дунав, Огоста и Скът, е била извършена в периода 12 – 14 май 2014 г. Тогава е констатирано преливане на язовир "Косталево", с дебит около 10 литра в секунда, както и на язовир "Градешница", с дебит около 15 литра в секунда. Нивото на водата в останалите язовири при майската проверка е било близо до разрешения за завиряване обем. През май язовир "Рогозен 1", в община Хайредин, е бил с разрушен бързоток на преливника. Освен него с разрушен бързоток са били и язовирите "Мраморчица", "Девене" и "Три кладенци". Язовир "Градешница" пък е бил със запушен основен изпускател, както и с ерозирали участъци по стената.
Последните проверки показват, че едва 125 здрави къщи са останали след потопа в Мизия. Последните данни на двете комисии са стряскащи. От 1100 къщи в общинския център Мизия и Крушовица - селото, което първо пое приливната вълна, пострадали са 667. Срутилите се сгради под напора на стихията са 27, а предстоящите за събаряне са 92. От основен ремонт се нуждаят 302 къщи. Така излиза, че годни за живеене, но след текущ ремонт, почистване и дезинфекция, са едва 125. Към момента не е ясно какво е състоянието на сградите в 16 недостъпни поради водата имота и в 22, чиито собственици още не са се завърнали след евакуацията.
Останалите без покрив мизийци по последни данни са 1337. Малка част от тях ще бъдат настанени в бъдещото фургонно селище, а другите - на вторите и трети етажи в две неизползваеми общински общежития. Сред бедстващите са семейства с общо 165 деца, 429 пенсионери и 52 инвалиди. Местните хора продължават да чакат назначаването на комисиите за оценка на щетите и да започне изпращането на компенсации.
БГНЕС

Коментари

Новини Варна