IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:00 | 4 януари 2023
Обновен: 17:38 | 27 април 2024

Църквата почита Събора на 70-те апостоли. Имен ден празнуват Тихомир и Тихомира

Отбелязваме 145 г. от освобождението на София

По материала работи: Слав Велев
Църквата почита Събора на 70-те апостоли. Имен ден празнуват Тихомир и Тихомира

Днес православната църква почита Събора на 70-те апостоли. Освен познатите 12 апостоли, Христос има и други - 70, които проповядвали не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот.

Освен познатите 12 апостоли, Христос има и други - 70, които също изпращал на проповед. След възкресението на Христа ведно с дванадесетте апостоли и те се разпръснали по света да проповядват и са страдали за Исус. Те проповядвали не само със слово, но и с примера на добродетелния си живот, търпение, кротост, дела на християнска любов и вършили чудеса.  

Днес православната църква чества паметта на всички тях заедно. Събор на 70-те апостоли означава общо празнуване.

На тази дата имен ден празнуват всички, които носят името Тихомир и Тихомира. Тихомир e славянско име, образувано от думите "тих" и "мир" - означава спокойствие и смирен живот, разпространено през векове сред всички славянски народи. На български се среща освен като мъжко име и като женско - Тихомира.

Днес с благодарствен молебен и литийно шествие ще бъде отбелязана 145-годишнина от освобождението на София. На този ден ген. Гурко превзема града, като разгромява армията на Осман Нури паша. С освобождението на София Руско-турската война преминава в нова фаза, която позволява настъплението към Южна България. По-малко от месец след това идва и окончателното освобождение на страната, след като е подписано Одринското примирие, което слага край на войната.

Коментари

Новини Варна