IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
11:20 | 11 януари 2023
Обновен: 12:58 | 29 април 2024

Е-трудовата книжка със забрана: Работодателят без достъп до предходни заплати

Според Божанов дигитализацията не помага директно в борбата със сивия сектор и трудовите измами

По материала работи: Слав Велев
Е-трудовата книжка със забрана: Работодателят без достъп до предходни заплати

При дигитализираната трудова книжка само работниците ще имат пълен достъп до трудовото си досие. Достъпът на работодателя ще е само до определени данни.

"Например, той не трябва да има достъп до възнагражденията на служителя при предишен работодател. В момента работодателите виждат на какви заплати си работил преди това, което е излишен достъп до информация", коментира бившият министър на електронното управление и депутат от ДБ Божидар Божанов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Работодателите ще трябва да изпратят сканирани копия на трудовите книжки на служителите си за период от 3-4 г., за да се попълнят данните назад във времето в новия електронен регистър, който ще бъде изграден.

Според Божанов дигитализацията на трудовата книжка не помага директно в борбата със сивия сектор и трудовите измами, но електронизирането на всеки процес и възможността органите да правят по-добри анализи въз основа на голямата съвкупност от данни, могат да разкрият някакви бели петна тук и там и да се позволи извършването на последващи проверки в сивия сектор.

По думите на депутата за електронната трудова книжка и електронната идентификация има консенсус сред политическите сили и няма сериозни политически разминавания между тях.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Коментари

Новини Варна